FOTO GDJE RADI RODBINA LIDERA Bogati zetovi još bogatijih punaca

Brojni mediji u Bosni i Hercegovini i regiji su objavili vijest da je Adnan Cerić na sjednici Vijeća ministara BiH imenovan za vršitelja dužnosti direktora Agencije za statistiku BiH.

Nikakvu posebnu pažnju ne bi izazvalo još jedno imenovanje državne vlade da vijest nije popraćena podsjećanjem da je Cerić, zapravo, veoma popularni Youtuber pod pseudonimom CeriX i, što je važnije, da je „zet Bakira Izetbegovića“, piše Radiosarajevo.ba.

Direktor, a ne zet

Vijest se upravo zbog navedenog ubrzo toliko raširila da je morala reagovati čak i Jasmina Izetbegović, kćerka lidera SDA Bakira Izetbegovića, nevoljko dematovajući navode medija koji su njezinu porodicu povezivali s ovim kadrovski rješenjem.

„Ne smatram sebe medijskom ličnošću, već prilično privatnom osobom. Iz navedenih razloga sam do sada šutjela na povremene medijske ispade čak i kad su plasirali čudesne izmišljotine (jednom su mi izmislili čitavog nepostojećeg supruga i dijete). Moje dosadašnje odbijanje da komentiram maliciozne laži, tračeve i budalaštine, kao i da se zamaram tužbama, je možda i ohrabrilo zlobnike da nastave sa svojim diletantskim piskaranjem raznih neistina“, navela je Jasmina Izetbegović, te dodala:

„S obzirom na današnje rapidno širenje vijesti o imenovanju Adnana Cerića na neku funkciju te povezivanja tog imenovanja sa mnom i mojom obitelji, nevoljko prekidam šutnju o svom privatnom životu da obavijestim dušebrižnike da Adnan i ja već nekoliko mjeseci nismo zajedno. Adnanu želim svu sreću i uspjeh u budućim poduhvatima. Također bih vas podsjetila da je Adnan prvenstveno diplomirani inžinjer informatičkih nauka, pa tek onda „Youtuber“. Čovjek je u Federalnom zavodu za statistiku zaposlen od 2016. ili 2017., a mi smo se upoznali na ljeto 2019.“.

Ovim reagovanjem Izetbegović je „ispuhala priču“ koja je već izazvala brojne komentare na društvenim mrežama, pa čak i reakcije nekih političara.

Međutim, i pored „neslavnog kraja“ ovog slučaja, fenomen zetova u bosanskohercegovačkoj politici je itekako poznat. Novinar i publicista Nedžad Latić nazvao ga je „zetokratijom“, a kasnije u svojim tekstovima koristio i Senad Avdić.

Najvažniji zetovi

Leutar.net FOTO GDJE RADI RODBINA LIDERA Bogati zetovi još bogatijih punaca

Zetovi su, na primjer, upravo u porodici Izetbegović uvijek bili cijenjeni. To su vjerovatno imali na umu i oni koji su prenosili i komentirali priču o Adnanu Ceriću.

Lejla Akšamija, kćerka prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, pokojnog Alije Izetbegovića i sestra aktuelnog lidera SDA Bakira Izetbeogivća udata je za Jasminka Akšamiju. Akšamija je dugo bio uticajni izvršni direktor za investicije BH Telecoma i veoma uticajan u toj kompaniji.

Druga kćerka Izetbegovića starijeg, a sestra Lejle Akšamije i Bakira Izetbegovića je Sabina Berberović-Izetbegović. Ona je supruga Mirsada Berberovića, vlasnika firme „Bihexo Sarajevo“ koja je u javnosti spominjana u kontekstu dobijanja vrijednih poslova u javnim preduzećima, o čemu su mediji ranije iscrpno izvještavali.

Njihova kćerka, istoričarka umjetnosti Nađa Berberović-Dizdarević, je direktorica Muzeja Alija Izetbegović i kandidatkinja SDA na lokalnim izborima u studenom 2020. godine za Općinsko vijeće Stari grad.

Dobri punac Dragan

Leutar.net FOTO GDJE RADI RODBINA LIDERA Bogati zetovi još bogatijih punaca

Dobro je biti i zet Dragana Čovića, lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Nešto više od dvije godine nakon što je u decembru 2007. oženio Danijelu, stariju kćerku lidera HDZ-a BiH, Davorin Dado Primorac, sin direktora Teniskog kluba Mostar Ranka Primorca, imenovan je u Vijeće Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Za taj zadatak njegov punac je zadužio tadašnje državne ministre Rudu Vidovića i pokojnog Dragana Vrankića. Vidović se nije libio koristiti pritiscima da bi se ovo imenovanje „izguralo“.

Četiri godine kasnije Vijeće ministara imenovalo je Primorca za v.d. direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), a na čelu te institucije nalazi se i danas.

U žižu javnosti dospio je prošle godine kada je objavljeno da je potrošio više od 350 hiljada KM na proslavu kojom je Bosna i Hercegovina djelomično preuzela kontrolu nad svojim nebom. Među brojnim uzvanicima, na slavlju su bili i njegov punac i punica. Godinu ranije mediji su, takođe, otkrili da je za skupocjena vozila za BHANSA-u izdvojio čak 300.000 KM. Ima se, može se!

I drugi Čovićev zet, Mario Krezić, koji je oženio njegovu mlađu kćerku Sanju Čović-Krezić, zaposlen je u državnoj firmi – u Elektroprivredi HZ HB. Njegova supruga Sanja Čović-Krezić, Čovićeva kćerka, je šefica u Zavodu za zapošljavanje HNŽ u Mostaru.

Sve Dodikove firme

Leutar.net FOTO GDJE RADI RODBINA LIDERA Bogati zetovi još bogatijih punaca

Dodikov zet, Pavle Ćorović, osnivač je nekoliko preduzeća koji veoma blisko sarađuju sa institucijama Republike Srpske.

On je suprug Dodikove kćerke Gorice. Uz ostalo, Pavle je bio na čelu firme „Agro Voće„ iz Laktaša, čiji su vlasnici njegova supruga i njezin stric, Miloradov brat, Goran Dodik.

Njima je resorno ministarstvo dodijelilo 21.000 maraka za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, u konkretnom slučaju traktora, o čemu je izvještavao BN.

Takođe, marketinška agencija “Red box media” koju su osnovali Renato Radišić, sin kontroverznog banjolučkog biznismena Mile Radišića i agilni Dodikov zet ušla je ove godine u novi posao s Lutrijom RS vrijedan četvrt miliona maraka.

Kako je otkrio portal CAPITAL, ova agencija osnovana 2017. godine će za Lutriju RS obavljati marketinške usluge i poslove vezane za odnose s javnošću, a za godinu dana će im biti plaćeno 249.843 KM.

Takođe, Pavle Ćorović je suvlasnik je firme „KBV Datakom“ Banja Luka zajedno s biznismenima Ivanom Bošnjakom i Stojanom Vujkom iz Beograda za koje je, kako su pisali mediji, otkriveno da su bratu ministra finansija Srbije Siniše Malog ustupili stan i automobil, što je bila velika korupcijska afera u Srbiji.

Inače, osam firmi u službenom vlasništvu članova porodice Milorada Dodika samo u 2018. godini zaradile su oko milion i 165 hiljada KM, a ako se tome dodaju i druge kompanije koje se neslužbeno povezuju sa njima profit je višestruko veći, pokazuju finansijski izvještaji u koje je portal CAPITAL imao uvid.

Platforma i nepotizam

I Danilo Petrović, zet potpredsjednika SNSD-a i bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića je u poslovnim vodama sa državnim firmama.

Portal Žurnal je objavio da je Elektrokrajina Banja Luka od 2015. do početka 2017. godine potrošila je više od 70.000 maraka za usluge keteringa.

Ekskluzivno pravo na ove poslove ima marketinška agencija “Info 5” iz Banja Luke. Vlasnici agencije su Brankica Tejić-Jerinić i Dragan Jerinić, poslovni partneri Danila Petrovića, sina direktorice Elektrokrajine Seke Kuzmanović, koja je, takođe, kadar SNSD-a!

Za vrijeme „platformaša“ nepotizam i zapošljavanje rodbine i prijatelja, takođe, nije bilo strano. Jedan od izvršnih direktora u Autocestama FBiH bio je Ivan Šakota, zet tadašnjeg dopremijera i ministra u vladi Federacije BiH, Jerke Ivankovića Lijanovića. U istom preduzeću za izvršnog direktora bivši federalni premijer i današnji predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, nije postavio zeta, ali jeste brata Mirsada.

Izvor: Hercegovina.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.