Sjećanje na Dražena Ričla: Prođe avgust srećo moja, vrijeme da se rastane… (VIDEO)

Dražen Ričl, poznatiji pod nadimcima Zijo i Para je bio jugoslavenski muzičar, najpoznatiji kao pjevač sarajevske grupe Crvena jabuka. Rođen je 12. marta 1962.godine…

Dražen je odrastao na Koševu sa majkom, pošto mu je otac umro dok je bio dijete. Završio je srednju muzičku školu, a kasnije upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka.

Ubrzo je počeo da svira u grupi “Ozbiljno pitanje”, zajedno sa Zlatkom Arslanagićem, a zatim i sa grupom Elvis J. Kurtović. Međutim početkom 1985. godine ih napušta i zajedno sa Arslanagićem osniva grupu “Crvena jabuka”. U Zlajinom potkrovnom stanu pišu pjesme za prvi album Crvene jabuke. U bend dolazi basista iz Zenice Aljoša Buha, klavijaturista Dražen Žerić Žera iz grupe Žaoke i bubnjar Darko Jelčić Cunja, takođe iz Zenice.

Ričl je jedno vrijeme bio voditelj na radiju Sarajevo zajedno sa budućim nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberom u humorističkoj emisiji i preteči prvih nadrealista PRIMUS (Priče i muzike subotom). Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine. Sa grupom Crvena jabuka je snimio jedan album pod nazivom Crvena Jabuka i četiri TV spota za pjesme: „Bježi kišo s prozora“, „Sa tvojih usana“, „Nek te on ljubi“ i „Dirlija“.

Dražen Ričl je 18. septembra 1986. godine doživio saobraćajnu nesreću kada je sa Arslanagićem i Buhom pošao na koncert u Mostar. Buha je nastradao na licu mjesta, a Ričl je prebačen za Beograd na VMA zbog teških tjelesnih povreda, ali je dvije nedjelje kasnije, 1. oktobra 1986. godine, preminuo. Na mjestu nesreće kod Jablanice, 2009. godine postavljena je spomen ploča.

Važio je za jednog od najboljih gitarista sarajevske rok scene zbog čega je od Elvisa J. Kurtovića dobio zvanje “Najbrže ruke srednje Bosne uključujući zajednicu opština Tuzla”.

Dražen Ričl je sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na nadgrobnom spomeniku u obliku presječene jabuke uklesan je stih iz jedne od njegovih pjesama:

“Prođe avgust srećo moja,
Vrijeme da se rastane
Bilo je izgleda previše lijepo
Da nam tako ostane.””.

Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.