Sestre diplomirale u istom danu

Rasle su pod jednim krovom, međusobno se pomagale, zajedno ulazile u svijet odraslih, a onda u istom danu – diplomirale.

Sestre Marijana (25) i Dejana (23) Perać iz Orahovljana, nadomak Mrkonjić Grada, u srijedu su, sebi za budućnost, a roditeljima za ponos, stekle diplomu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Marijana je ocjenom devet odbranila diplomski rad na temu „Modeli osiguranja depozita i uticaj na povjerenje javnosti“, a Dejana desetkom na temu „Komparativni prikaz nekvalitetnih kredita u Bosni i Hercegovini i regionu“.

Nekada, na sredini studija, pričale su sestre Perać kako bi im bila velika želja da isti dan diplomiraju. Ispostavilo se da život piše romane…

„Nismo ni slutile da će to postati istina. Kada smo se nekako približile po broju ispita, odlučile smo da sačekamo jedna drugu, uputile molbu i mentorima, kao i Studentskoj službi, koji su veoma rado prihvatili našu molbu“, prisjeća se Marijana.

Nesumnjivo je, dodaje, bilo dosta odricanja tokom prethodnog perioda, ali…

„Mi smo imale sreću što smo sobu u Studentskom domu dijelile sa najboljim drugaricama, zajedno smo uvijek učile pa nam je i vrijeme učenja uvijek bilo zabavno“, priča Marijana za „Nezavisne novine“.

Dejana dodaje da je sve neuporedivo lakše kad znate šta želite da postignete.

„Kad razmislim malo bolje ne bih rekla da je bilo previše odricanja. Kad jasno znate šta vam je cilj – idete prema tome svom snagom, pa na ono što je prolazilo pored vas ne gledate kao na nešto čega se odričete, jer to zapravo i niste željeli. Jedino što nam je teže padalo jeste razdvojenost od porodice i odricanje u tom smislu“, kaže Dejana za „Nezavisne novine“.

Uvjerile su se sestre Perać i na vlastitom primjeru da bez muke nema nauke.

„U februaru ove godine sam, spremajući ispit iz teorije i politike bilansa, provela oko 20 sati učeći, odspavala 20 minuta i otišla na ispit“, prisjeća se Dejana.

Ali, vrijedilo je, dodaje na to Marijana.

„Kao ekonomista reći ću da se svaka investicija u sebe i svoje znanje isplati“, ističe Marijana.

Planiraju one i dalje nastaviti školovanje na Ekonomskom fakultetu, ali uporedo će tražiti i posao, a uvijek im je, dodaju, prioritetni plan držati se zajedno. S nestrpljenjem ove sestre, kako kažu, očekuju da vide šta im nosi budućnost.

Budućnost će, izvjesno je, u domaćinstvo Perać donijeti još jednu fakultetsku diplomu. Imaju one i sestru Draganu (17), učenicu trećeg razreda srednje Mašinske škole, smjer tehničar mašinske energetike, koja takođe planira studirati, s tim što će se, po svemu sudeći, posvetiti prirodnim naukama.

Posvetili su roditelji svojim mezimicama sve što je trebalo najvoljenijim bićima. Rezultat nije izostao.

„Mi kao roditelji ne znamo tačno definisati ovaj osjećaj, ali samo znamo da smo se danas osjetili kao najbogatiji ljudi na svijetu. Preponosni smo na našu djecu i želimo svim roditeljima da dožive taj osjećaj“, pričaju ponosni roditelji Veroslava i Mladen Perać.

Zadovoljstvo ne kriju ni na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Leutar.net Sestre diplomirale u istom danu
Ispred Ekonomskog fakulteta

„Slučaj da studenti, kao što su sestre Marijana i Dejana Perać, diplomiraju isti dan je nesvakidašnji, ali svakako predstavlja poseban događaj za naš fakultet. Sestre Perać su dobri studenti i nadamo se da će nastaviti da se usavršavaju i napreduju u karijeri“, rekao je za „Nezavisne novine“ dekan Milenko Krajišnik.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.