Petar Mihić iz Ljubinja već 8 godina uzgaja slatki pelin – Čudotvorna biljka efikasna i u liječenju korona virusa

Za Ljubinjca Petra Mihića može se reći da je pionir uzgajanja slatkog pelina, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Ovim poslom uspješno se bavi već osam godina i ne planira stati. Akcenat stavlja na ljekovita svojstva ove biljke pa, shodno tome, pravi tinkture, cvjetni prah i čaj. U toku je procedura vezana za proizvodnju kapsula.

Početkom 2012. godine, kada se Petar Mihić počeo baviti uzgojem slatkog pelina (lat. Artemisia annua) bio je prvi u BiH koji se okrenuo ovoj biljci i njenim djelotvornim efektima, a tako je i danas. Za Internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio je o ovoj biljci, uzgoju i ljekovitim dejstvima.

Za početak, recite nam nešto o Slatkom pelinu…

Slatki pelin je biljka po izgledu slična paprati. Dijelovi koji rastu iznad zemlje koriste se u proizvodnji lijekova. Slatki pelin najčešće se koristi kao lijek protiv malarije. Glavni aktivni sastojak je artemisinin za koji je dokazano da uništava stanice raka, pomaže u podizanju imuniteta, a učinkovit je i u borbi protiv parazita. Laboratorijski proizvod od ove biljke prodaje se kao lijek na recept za malariju u Aziji, Africi i Evropi. Koristi se i kod bakterijskih infekcija poput dizenterije i tuberkuloze; kod bolesti uzrokovanih raznim parazitima i grinjama; kod gljivičnih infekcija; kod virusne infekcije poput prehlade. Između ostalog učinkovit je i u liječenju želučanih problema, vrućice, žutice, psorijaze, gubitka apetita, poremećaja krvnih žila, zatvora, problema sa žučnim mjehurom, bolnih menstruacija, boli u zglobovima (reumatizam), kao i kod raznih autoimunih poremećaja. Slatki pelin se ponekad primjenjuje izravno na kožu zbog bakterijskih i gljivičnih infekcija, artritisa i drugih bolova u zglobovima, modrica, bolova u živcima i uganuća.

Leutar.net Petar Mihić iz Ljubinja već 8 godina uzgaja slatki pelin – Čudotvorna biljka efikasna i u liječenju korona virusa

Kako djeluje Slatki pelin?

Slatki pelin, kao što smo već napomenuli, sadrži hemikaliju koja se zove artemisinin i koja djeluje učinkovito protiv parazita koji uzrokuju malariju. Vrlo je djelotvoran i protiv gljivica, bakterija i virusa. Slatki pelin ne koristi se sam kod liječenja malarije, jer može samo inaktivirati parazite koji uzrokuju malariju, ne i uništiti ih. Količina artemisinina u Slatkom pelinu nije dovoljna da ubije sve parazite koji uzrokuju malariju, ali dovoljno velika da učini ove parazite otpornima na daljnje liječenje moćnijim malarijskim lijekovima koji sadrže i artemisinin. Iz tog razloga i dalje se istražuju načini povećanja količine artemisinina u Slatkom pelinu. U novijim naučnim istraživanjima artemisinin se pokazao jako učinkovit u borbi protiv raznih vrsta karcinoma, pa i onih vrlo agresivnih kao što su rak pluća, dojki, jajnika, prostate, mozga, leukemije. Jako je efektan kod podizanja imuniteta, pa ga je zato dobro koristiti i preventivno.

Mihić kaže da ova biljka može dati rezultate i u liječenju aktuelnog korona virusa.

Trenutno ne postoje efikasni tretmani protiv Covid-19. Uzimaju se lijekovi koji se obično koriste protiv malarije ili ebole, kao i antivirusni lijekovi. Biljni tretmani koji se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini istraženi su za liječenje koronavirusnim infekcijama tokom epidemije Sars-CoV i Mers-CoV. Početne studije u Kini pokazale su da je alkoholni ekstrakt slatkog pelina ( Artemisia annua ) drugi najmoćniji biljni lijek korišćen na Sars-CoV 2005. godine. Zbog toga su u mnogim svjetskim institutima uključujući i Institut za koloide i sučelja Max Planck iz Potsdama (Njemačka), u suradnji s biomedicinskim istraživačima iz Amerike, Danske i njemačke pokrenuli nekoliko međunarodnih istraživanja u kojima bi istražili moguće ljekovite učinke ekstrakta slatkog pelina u vezi Sars-Cov-2 virusa i suzbijanja pandemije COVID-19, čije rezultate svijet s nestrpljenjem očekuje.

Leutar.net Petar Mihić iz Ljubinja već 8 godina uzgaja slatki pelin – Čudotvorna biljka efikasna i u liječenju korona virusa

Petar Mihić trenutno ima 8 dunuma zemlje pokrivene slatkim pelinom, sadnja se svake godine obavlja u martu ili apriliu, a berba je tokom septembra. Ovaj vrijedni Ljubinjac sa ponosom ističe da u njegovoj proizvodnji nema ničega vještačkog niti hemijskog već da je u pitanju čista organska proizvodnja.

Sve obaveze vezane za uzgoj ove biljke, kao i proizvodnju tinkture, cvjetnog praha i čajeva stižu da urade porodično, bez ičije pomoći.

Izvor: Moja Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.