Nemoj, sine, nikada da povjeruješ da su srećniji oni koji imaju više a nisu bolji od tebe, njima je danas lakše, al’ sutra, kada se točak sreće zavrti, pitaće ih pravda gdje im je bilo srce.

Prije nekoliko mjeseci, pričam sinovima onu dosadnu roditeljsku priču o važnosti znanja: kako je to jedino što niko ne može da im uzme, najvažnije vlasništvo, bla-bla-bla. Da treba završiti fakultet, dobiti dobar posao pa će moći da imaju odgovarajuću platu, bla-bla-bla… I po običaju, mlađi sin me nokautira jednom rečenicom.

„Ti si bila đak generacije, završila i fakultet, pa zašto onda imaš malu platu?“

I umesto da grunem sa različitim opravdanjima, da upletem ove ili one spoljnje činioce, rekla sam golu, suštinsku istinu:

-„Nisam sposobna.“

Nisam sposobna da se prilagodim uslovima u koje ne vjerujem i koji bi me učinili poniženom, prodanom jedinkom. Nisam sposobna da budem na pravom mjestu u pravo vrijeme, sa pravim ljudima. Nisam sposobna da tražim ako sam zaslužila, da budem dosadna, da molim, nikog osim Boga. Eto, zato imam malu platu, a bila sam đak generacije i završila sam fakultet.

Bez obzira na to, kolo sreće nikada ne stoji, i kad se jednom bude okrenulo, ja imam šta da ponudim.

Pa iako idealistički zvuči, nemoj, sine, nikada da varaš za ocjenu. Zaradi, pa nek je i trojka. Ne kupuj diplome, ne kamči položaje, ne uvlači se u rektume, jer ti su uspjesi kratkoga daha. Ubiće u tebi empatiju i poštenje, jer što je čovjek više, lakše zaboravlja da osnov piramide čine kamenčići. Ako ne pazi na njih, uskomešaće se, i svi ti naizgled čvrsti, veliki blokovi, pašće i potonuti u pijesak.

Nemoj, sine, da zaboraviš ko si ni čiji si. Poštuj svakog ko te otvoreno gleda u oči, sposoban da kaže istinu jasno i glasno. Čuvaj se onih što šapuću, što te bodre samo kad niko ne čuje, onih što previše obećavaju.

Nemoj, sine, nikada da se prikloniš sili jer sila te štiti ali te i drobi.

Kad pogriješiš, popravi. Kad se ogrešiš, ispravi.

Nemoj, sine, nikada da povjeruješ da su srećniji oni koji imaju više a nisu bolji od tebe, njima je danas lakše, al’ sutra, kada se točak sreće zavrti, pitaće ih pravda gdje im je bilo srce.

Izvor: Hercegovac/Jelena Milenković

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.