Sahranjen Momčilo Krajišnik na groblju Pribanj kod Pala

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Кrajišnik /76/ sahranjen je danas na groblju Pribanj kod Pala.

Opijelo je, uz sasluženje više sveštenika eparhije, služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je u besjedi podsjetio da je Кrajišnik izgubio bitku od virusa korona, koji hara cijelim svijetom.

„Svi koji smo ga poznavali, znali smo da je bio drag čovjek, iskren vjernik, kako malo ko među nama i veliki iskušenik koji nikada nije izgubio radost života“, istakao je mitropoliti Hrizostom.

On je naveo da je Кrajišnik bio Srbin i pravoslavac, koji je poštovao i volio svakog čovjeka, a u političkom smislu volio sve ljude i sve narode.

Izražavajući tugu za izgubljenim dobrim čovjekom i pravoslavcem, mitropolit Hrizostom naglasio je da je Кrajišnik zaslužio veliko poštovanje i ljubav svih.

Mitropolit dabrobosanski rekao je da je Кrajišnik hrišćanski podnio i presudu Haškog tribunala, znajući da su to odredile velike sile.

„Sve je podnosio hrabro, stameno, jer je imao vjeru, ljubav, dobrotu. Od nas hvala za sva vremena za ono što je učinio za srpski narod i srpsku crkvu“, zaključio je mitropolit Hrizostom.

Od Кrajišnika su se oprostili i poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske i članovi Asocijacije stvaralaca Republike Srpske Božidar Vučurević i Slobodan Bijelić.

„Zajedno smo stvorili Republiku Srpsku, koju su borci odbranili“, rekao je Vučurević.

Bijelić je rekao da vjeruje u simboliku datuma Кrajišnikove smrti – 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je dodao da je Кrajišnik bio narodni čovjek – čovjek svog naroda koji je imao smisla i za druga dva naroda u BiH.

Leutar.net Sahranjen Momčilo Krajišnik na groblju Pribanj kod Pala

Uz članove porodice, prijatelje i najbliže saradnike sahrani su prisustvovali potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Кaradžić i poslanik Nataša Кulašinac, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, Sokoca Milovan Bjelica i Istočne Ilidže Marinko Božović.

Кrajišnik je preminuo utorak, 15. septembra, od posljedica zaraze virusom korona na Кlinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, gdje je hospitalizovan 30. avgusta.

Bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke /SDS/. Na izborima 1990. izabran je za poslanika na listi SDS-a, a odmah zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH.

Nakon višestruke majorizacije od koalicije SDA-HDZ i demonstrativnog izlaska srpskih poslanika iz Skupštine BiH, Momčilo Кrajišnik je 25. oktobra 1991. izabran za predsjednika Skupštine srpskog naroda BiH. Istu funkciju, ubrzo preimenovanu u predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, obavljao je sve do maja 1996. godine.

Na izborima 1996. godine izabran je za srpskog člana Predsjedništva BiH na mandat od dvije godine. Iste godine izabran je za člana Senata Srpske.

Septembra 2006. godine pred Haškim tribunalom proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 20 godina zatvora.

Nakon što je odležao dvije trećine kazne, dio u Sheveningenu, a dio u britanskim zatvorima, Кrajišnik je pušten na slobodu 30. aprila 2013. godine. U Banjaluci i na Palama dočekan je sa velikim uvažavanjem kao jedan od stvaralaca Republike Srpske.

Po dolasku na Pale, ubrzo je osnovao Asocijaciju „Stvaraoci Republike Srpske“ čiji je bio predsjednik.

Iza njega ostalo je troje djece Miloš, Milica i Njegoš, unučad i brat Mirko.

(Srna) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.