Novi norveški autoput koštaće najmanje 47 milijardi dolara, skratiće putovanje za čak 11 sati…

Djeluje poput naučne fantastike, ali plutajući tuneli dio su norveškog plana, odnosno novog autoputa E39, koji će povezivati Kristiansand na jugu države te Trondheim na sjeveru (oko 700 kilometara).

Dosad je tu vezu osiguravalo nekoliko cesta i trajekata, a novi autoput će smanjiti putovanje sa 21 sata na 10 sati.

Imaće nekoliko inovativnih detalja, a jedan od njih su tuneli ispod nivoa mora. Neki će biti bušeni duboko ispod dna mora, a neki će biti plutajući – oni će biti učvršćeni pomoću posebnih stubova fiksiranih na morsko dno ili pomoću pontona. U jednom i drugom slučaju ostavljaće se dovoljno prostora za saobraćaj brodova. Ovakav tip gradnje otvara mnoga pitanja o bezbjednosti, ali Norvežani su u ovaj projekat uključili cijelu vojsku stručnjaka s ranih instituta i fakulteta pa se i očekuju kvalitetna rješenja. Trošak gradnje autoputa biće oko 47 milijardi dolara, ali mnogi stručnjaci procjenjuju da su realnije vrijednosti oko 60 ili čak 70 milijardi dolara. Autoput bi trebao biti dovršena do 2050. godine.

Većina saobraćaja ići će ispod zemlje kako bi se izbjegli oštri vremenski uslovi, ali i kako bi se sačuvala priroda. Radovi na prvom tunelu Rogfast (na slici gore, dužina 27 kilometara, maksimalna dubina 392 metra ispod mora) već su počeli i samo na njega su već utrošene dvije milijarde dolara…

Izvor: SlobodnaBosna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.