MEKSIKO: ZABRANJENA PRODAJA ZASLAĐENIH NAPITAKA I GRICKALICA DJECI

Zbog velikog broja gojaznih ljudi i generalno loših životnih navika, ova država je donijela odluku da zabrani prodaju zaslađenih napitaka i grickalica djeci.

Meksiče država Oaksaka zabranila je prodaju zaslađenih napitaka i visokokalorične hrane(grickalica) djeci, kao mjeru u borbi protiv gojaznosti, prenosi Guardian.

Ovim zakonom, kojim sleduju velike novčane kazne i moguće zatvaranje prodavnica koje bi to djeci prodavale, zaslađivači se stavljaju u istu kategoriju kao cigarete i alkohol.

“Važno je da konačno stavimo tačku na ovu industriju koja uveliko podstiče bolesti kod naše djece”, rekao je Magali Lopez Dominges predstavivši ovu zabanu.

Ovaj zakon predstavljen je prije više od godinu dana, a pandemija je doprinjela tome da se on napokon usvoji.

“Zdravlje nam je dobar pokazatelj koliku štetu uzrokuje konzumiranje zaslađenih pića”, istakla je Magali Lopez.

Meksikanci ističu kako je jedan od najvećih problema u borbi sa virusom korona zapravo nezdrav život i loše navike, koje uključuju i konzumaciju zaslađenih pića i grickalica u prevelikoj meri.

Meksikanci konzumiraju čak 163 litra ovih napitaka po osobi na godinu dana, što je najviše u svijetu, a uz to vrlo mladi počinju sa njihovom prečestom upotrebom.

Čak 73 posto stanovništva Meksika se smatra gojaznim, što je u uskoj vezi sa dijabetesom.

Izvor: Yumama

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.