AKO HOĆEŠ DA TI DIJETE BUDE ZDRAVO, PONAŠAJ SE KAO SIROMAH: NEOBIČAN, ALI SASVIM LOGIČAN SAVJET PEDIJATRA!

Čini se da su najzdravija ona djeca čiji roditelji nemaju puno novca, već baš onoliko koliko je potrebno da se preživi.

“Ako želite da vam dijete bude zdravo, zamisli da si siromašan i tako se ponašaj”, posavjetovao je pedijatar jednog oca, koji je odlučio da ovaj neobičan, ali ne i nelogičan savjet podjeli sa svima.

“Nazirete li mudrost u ovoj rečenici? Ja sam je vidio. Njegove riječi odmah su mi se urezale u pamćenje i odlučio sam da analiziram na šta je tačno mislio.

Čini se da su najzdravija ona djeca čiji roditelji nemaju puno novca, već baš onoliko koliko je potrebno da se preživi. Naravno, ne vjerujem da se odnosilo na djecu koja pate od ozbiljnih bolesti, već na način života jedne prosječne porodice.

Prije svega – tu je ishrana. Šta bih kupio da sam siromašan? Odgvor je jasan i logičan – prosječne žitarice, jeftino sezonsko voće i povrće, manje količine mesa, i to pilećeg, jeftinu ribu… I kad bolje razmisliš, sve ovo je mnogo bolje za dječje zdravlje od kojekakvih pudinga, dodavanja kobasica u obrok i paradajza usred decembra.

Danas se kvalitet svih navedenih proizvoda dovodi u pitanje, ali ipak mislim da je bolje za dijete da pojede komad piletine, kakva god da je, nego kobasicu. Takođe mislim da je bolje da popije šolju kefira nego neki magični jogurt “obogaćen” svim i svačim, ili domaći džem na kriški tako ozloglašenog bijelog hleba, nego čokoladicu.

Mislim da znate šta hoću da kažem, i šta je pedijatar zapravo želio da kaže – Što manje novca imate, kupujete jednostavniju hranu, a ona je bolja za zdravlje.

Kako da primjenim reči pedijatra na oblačenje?

Naravno, ne želim i ne savjetujem nikome da kupuje nekvalitetnu garderobu. Ali, što manje novca, to manje garderobe. Biće da je ovde mislio na zdravo vaspitanje. Realno, kome treba 30 majica?

A šta je sa lijekovima?

Naravno, ljekarsko mišljenje je najkompetentnije, ali šta radi siromašan čovjek kada mu doktor preporuči 5 do 7 preparata za liječenje prehlade? Svede taj “paket” na minimum i na najvažnije. Na primjer, kupiće prepisani antibiotik i sirup za temperaturu, ali će najskuplji preporučeni sprej za nos zamijeniti prirodnom inhalacijom, paprenu kremu za osip jeftinijom, ali provjerenom verzijom…

Kako se zabavljaju siromašna djeca?

Ovo je možda i najbolje od svega! Siromašan roditelj ne vodi dijete u igraonicu, gdje će se možda i zaraziti nekim virusom, već za ruku pa u park na besplatnu, ali najzdraviju razbibrigu!”

Izvor: Stil.kurir.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.