Dalaj Lama dao je najtačniji odgovor na pitanje – šta je to suština života?

Tokom jednog intervjua, Dalaj Lama je upitan šta ga najviše iznenađuje na ovom svijetu i šta je suština života. Njegov odgovor će vas natjerati da stanete i razmislite o putu na kojem se nalazite…

– Ono što me najviše iznenađuje je ljudska priroda. Ljudi žrtvuju svoje zdravlje da bi zaradili novac. Potom žrtvuju novac kako bi obnovili svoje zdravlje, a onda se toliko brinu za budućnost da ne uživaju u sadašnjosti.

Kao rezultat, oni ne žive u sadašnjosti ili budućnosti, žive kao da nikad neće umrijeti, a onda umiru kao da nikad nisu ni živjeli.

Živimo vrlo čudno i nelogično. Idemo na posao koji ne volimo kako bismo zaradili novac, koji onda ide na liječenje.

Kad radite ono što ne možete da izdržite, to neizmjerno narušava zdravlje. Svi to razumijemo, ali iz nekog razloga čvrsto vjerujemo da novac može sve da popravi.

Stanite i razmislite: Novac ne može da kupi ni sreću ni zdravlje. To je jedina istina o kojoj treba razmisliti. Suština života je biti srećan.

Ipak, sve naše misli zaokupljene su materijalnim stvarima. Ponekad se čini da smo na ovoj Zemlji – samo zato da bismo radili i zaradili novac. Na neki način izgledamo kao robovi – samo to ne shvatamo.

STILL

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.