Dijaspora šalje ogroman novac u BiH, radi se o milijardama

Iznosi koji dolaze u BiH iz dijaspore broje se u milijardama.

Podatke o novčanim doznakama iz inostranstva vodi Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Procjene novčanih doznaka iz inostranstva za sva četiri kvartala 2018. godine iznosi 2.671 milion KM. Međutim, procjena ukupnih transfera iz inostranstva, koji uključuju i inostrane penzije, za 2018. godinu iznosi 3.911 miliona KM

Leutar.net Dijaspora šalje ogroman novac u BiH, radi se o milijardama

Procjene Svjetske banke o novčanim doznakama iz inostranstva za Bosnu i Hercegovinu u 2019. godini iznose 3 milijarde i 703 miliona KM.28

Prema podacima Svjetske banke za 2019. godinu, učešće novčanih doznaka u BDP-u Bosne i Hercegovine je 10,5%, što Bosnu i Hercegovinu stavlja na 5. mjesto u Evropi po visini učešća novčanih doznaka u BDP-u. 

Leutar.net Dijaspora šalje ogroman novac u BiH, radi se o milijardama

Najviše novca stiglo je ovim putem iz Njemačke i Austrije, slijede SAD, Slovenija , Švajcarska, Švedska…

Samo u devet mjeseci prošle godine rodbina je u BiH poslala –  2, 7 milijardi, koliko je poslala tokom cijele 2018. godine. 

Poređenja radi, ovaj iznos je čak četiri puta viši od iznosa ulaganja u BiH u tom periodu!

Nadalje, ne treba zaboraviti ni novac koji uđe u zemlju putem „neformalnih“ novčanih transfera odnosno sistemom “iz ruke u ruku”. 

Neke procjene govore da ti iznosi dostižu brojke onog registrovanog u platnom prometu, a služe uglavnom za plaćanje računa, kupovinu hrane i ostale troškove u domaćinstvima, dok se rijetko koriste za ulaganja u neki biznis.

U zvanične brojke nisu uključena ni sredstva koja dijaspora u ljetnim danima, tokom boravka u BiH, potroši u našoj zemlji. 2020. godina je po mnogo čemu „specifična“ i ekonomski izazovna pa tako za očekivati je da će 2020. godina biti rekordno niska po učešću dijaspore u zvaničnim finansijskim tokovima BiH.

Situacija u našoj zemlji je takva da nam bukvalno trebaju novci iz dijaspore a koliki su oni stvarno bili znaćemo tek naredne godine.

Smanjenje po osnovu stavki novčanih doznaka iz inostranstva će svakako dovesti do dodatnog pada potrošnje. Oporavak ekonomije će trajati godinama.

Izvor: BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.