OPŠTINSKO VIJEĆE DONIJELO ODLUKU: U ovom bh gradu nedjelja će biti neradni dan

Na sjednici Opštinskog vijeća opštine Kiseljak razmatrano je 15 odluka, a jedna od njih je Odluka o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata, obrta i srodnih djelatnosti na području opštine Kiseljak.

Naime, nakon što je na posljednjoj sjednici povučena s dnevnog reda, Odluka je dobila potrebnu većinu.

Istu su podržali svi vijećnici iz kluba HDZ-a, dok su se kao suzdržani izjasnili Marinko Ilijašević (HSP) i Nenad Rajić (HDZ 1990), a protiv ove odluke su bili Nihad Junuzović (SDP), Hikmet Karasalihović (DF) i Izudin Dahija (SDA) te Nedžad Džafić (SDP), uz obrazloženje kako trenutno situacija nije pogodna za skraćivanje radnoga vremena.

Jedna vijećnica SDA je bila spriječena prisustvovati te je konačno rezultat bio 16 glasova u koristi Odluke, dva suzdržana i četiri protiv.

Prethodno je podržan i amandman kluba SDA kojim se dopušta rad nedjeljom benzinskim pumpama i to do 16:00 sati te će ova dopuna biti uvrštena u Odluku koja je od svog prvotnog izdanja prethodno doživjela još određene izmjene poput onih vezanih za mesnice kojima je rad nedjeljom dozvoljen do 12 sati nedjeljom.

Nedjeljom će raditi i barem jedna dežurna apoteka, pekare mogu raditi do 14:00 sati dok je trgovinama, kladionicama, internet klubovima rad nedjeljom zabranjen.

Kako pišu mediji, brojne su lokalne zajednice donijele slične odluke u BiH pogotovo za vrijeme aktuelne pandemije jer ovakav način rada olakšava poduzimanje mjera za osiguranje higijene i zdravlja kao i vršenja obvezne dezinfekcije prostora.

Ista je uglavnom naišla na odobravanje društvene zajednice a njenom izglasavanju prethodila je široka javna rasprava sa svim zainteresiranim subjektima, prenosi Bljesak.

Izvor: Blijesak

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.