Vlade Srbije, Kosova i SAD-a nominovane za Nobelovu nagradu za mir

Zbog posredničke uloge u uspostavljanju diplomatskih odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, američki predsjednik je nominovan za Nobelovu nagradu, dok je u istoj sedmici američka administracija, zajedno sa kosovskom i srpskom vladom, takođe nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

Predstavnik Hršćanskih demokrata u švedskom parlamentu Magnus Jacobsson u petak je nominovao vlade Srbije, Kosova i SAD-a za Nobelovu nagradu za mir, nakon što je potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije.

Jacobsson je rekao da nominuje tri vlade „zbog zajedničkog rada na miru i ekonomskom razvoju“.

„Trgovina i komunikacija važni su temelji za mir“, objavio je na Twitteru.

Premijeri Kosova i Srbije susreli su se u Vašingtonu prošle sedmice, te su u Bijeloj kući 4. septembra potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Trampova administracija nedavno je bila posrednik prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a, čiji će lideri u utorak službeno potpisati sporazum u Vašingtonu, a Tramp će biti prisutan.

Bahrein je takođe objavio u petak da će uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom, što je Tramp nazvao istorijskim događajem.

Zbog sporazuma Kosova i Srbije Izrael je postao 116. zemlja koja je priznala Kosovo.

Trampovi potezi na Bliskom istoku nisu bili neprimijećeni.

U srijedu ga je, zbog uloge u normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela, za Nobelovu nagradu za mir nominovao predstavnik desne Napredne stranke u norveškom parlamentu Christian Tybring-Gjedde

Svi političari na nacionalnom nivou i državnici mogu predložiti kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

Prije dvije godine Trampa je za Nobelovu nagradu nominovao isti norveški političar zbog rada na pomirenju Sjeverne i Južne Koreje.

Trampov prethodnik Barak Obama dobio je Nobelovu nagradu za mir 2009. zbog „izvanrednih napora ka jačanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima“.

Index

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.