Ujedinjena Srpska se hvali stranačkim zapošljavanjem

Praćenje predizbornog perioda koji sprovodi Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH) pokazuje porast slučajeva zloupotrebe javnih resursa u svrhu političke promocije. Najnoviji primjer dolazi iz Ugljevika, gdje su počinioci putem društvenih mreža otvoreno priznali stranačko zapošljavanje u državnoj firmi pred izbore.

Tako je opštinski odbor Ujedinjene Srpske Ugljevik na svojoj Facebook stranici podijelio objavu svog aktiviste koji se zahvaljuje osobama iz te stranke što su ga „ubacili u državnu firmu“. Na taj način su u Ujedinjenoj Srpskoj, kako autor objave shvata potvrdili da im je omladina na prvom mjestu. Objava, koja je kasnije uklonjena sa profila autora i stranice OO US Ugljevik, poziva i ostale da se „osvijeste“ te glasaju za „poštene i ispravne ljude“.

Leutar.net Ujedinjena Srpska se hvali stranačkim zapošljavanjem

Budući da je zaposlenje u javnom preduzeću cilj mnogih u BiH te da je to moguće samo uz pomoć politike, stranačko zapošljavanje je postala raširena pojava. I pored toga o stranačkom zapošljavanju se rijetko govorilo javno najviše zbog opšteg shvatanja da se radi o nepoželjnoj pojavi. Barem je to sada bio slučaj.

Zakoni u Republici Srpskoj ne obavezuju raspisivanje konkursa prilikom zapošljavanja u javna preduzeća pa ovakvi slučajevi ne mogu biti predmet istrage nadležnih organa. Zbog takve pravne manjkavosti vremenom se svijest građana promijenila tako se stranačko zapošljavanje više ne posmatra kao zloupotreba političke svrhe i pojava koju treba osuđivati već naprotiv, kao nešto što treba pozdraviti i čemu se treba nadati.

TI BiH kontinuirano prati proces predizborne kampanje u 69 lokalnih zajednica sa 74 terenska posmatrača a ovakve i slične pojave će u naredna tri mjeseca redovno evidentirati i objavljivati putem portala transparentno.ba, te će o svim eventualnim kršenjima propisa obavještavati nadležne institucije.

Izvor: Transparency

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.