Čudna putanja aviona iznad BiH: O čemu je riječ?

Avion je u jutarnjim satima poletio iz austrijskog Innsbrucka da bi uobičajenom putanjom kretanja došao do naših područja gdje se nastavio kretati prema jugu, ali na poprilično neobičan način.

Ljubitelji zrakoplova jučer su putem stranice FlightRadar24 zabilježili čudnu putanju kretanja manjeg zrakoplova na području Hercegovine, tačnije na potezu od Mostara do Trebinja, prenosi Hercegovina.info.

Avion je u jutarnjim satima poletio iz austrijskog Innsbrucka da bi uobičajenom putanjom kretanja došao do naših područja gdje se nastavio kretati prema jugu, ali na poprilično neobičan način.

I dok su se neki pitali znači li to da zrakoplov nije dobio dozvolu za slijetanje u mostarsku zračnu luku, s obzirom da je uskoro nakon toga sletio u dubrovačku, odgovorsu dali u BHANSA-i koji kažu da je riječ o prijavljenom letu i aktivnostima fotografskog snimanja terena:

-Radi se o avionu kompanije  AVT sa sjedištem u Njemačkoj koja se bavi radovima iz zraka kao i pružanjem usluga iz zraka.  AVT se obratila po pitanju ovog leta Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH – BHDCA, sa zahtjevom za priznavanje izjave operatora kao potvrde o pružanju usluga iz zraka.

Po dobivenom zahtjevu BHDCA je utvrdila ispunjenost uslova za priznavanje izjave u skladu sa Zakonom o zrakoplovstvu BiH i pod zakonskim propisima te izdala rješenje i prateću dokumentaciju (certifikat o priznavanju izjave i specifikacije operacija).

Prije početka izvođenja operacija u zračnom prostoru BiH, operator AVT je podnio plan leta s definisanom putanjom u dodijeljenom dijelu zračnog prostora te je obavljao radove iz zraka – fotografsko slikanje terena, te je let izveden sukladno tom planu, stoji u odgovoru BHANSA-e.

Izvor: hercegovina.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.