Srbija prva evropska zemlja koja seli ambasadu u Jerusalim, krši međunarodni konsenzus…

Srbija je postala prva evropska zemlja koja će svoju ambasadu preseliti u Jerusalim i tako slijedi primjer SAD koje su to učinile 2018. godine, prenio je danas pariski list Mond (Le Monde) i dodao da Srbija na taj način krši međunarodni konsenzus prema kojem ambasade treba da budu u Tel Avivu.

Francuski list se osvrnuo najviše na pitanje Izraela koje se pominje u sporazumima koji su u petak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su Bijeloj kući o normalizaciji ekonomskih odnosa dvije strane.

Srbija će preseliti ambasadu u Jerusalim, dok će Kosovo uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom. Tramp je, kako navodi Mond, na Tviteru napisao da očekuje da će i druge islamske i arapske zemlje slijediti primjer Kosova, koji je u sklopu sporazuma prihvatio da prizna Izrael.

“Međutim, sastanak u Bijeloj kući je zapravo zvanično bio posvećen normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova. Trampov izaslanik zadužen za to pitanje (Ričard Grenel) je upozorio da se očekuju iznenađenja”, naveo je Mond.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odmah javio se raduje što će Srbija prva evropska zemlja koja slijedi primjer SAD i što će Kosovo sa pretežno muslimanskim stanovništvom uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom.

Francuski list navodi da je Srbija na taj način “prekršila međunarodni konsenzus i izazvala nezadovoljstvo Palestinaca, koji odbijaju bilo kakvu posredničku ulogu SAD u rješavanju spora sa Izraelcima”.

Veći dio međunarodne zajednice ne priznaje zvanično Jerusalim kao glavni grad Izraela i smatra da takvo priznanje mora biti dio rješenja decenijskog sukoba sa Palestincima po modelu dvije države u kojem će istočni Jerusalim biti glavni grad buduće palestinske države.

Ekonomska normalizacija odnosa Beograda i Prištine u sporazumu u kojem se pominje Izrael dolazi poslije najave sporazuma o normalizacije odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je postignut uz pomoć SAD.

Ti dogovori dolaze pred predsjedničke izbore u SAD zakazane u novembru.

Trampovo okruženje pokušava te sporazume da prikaže kao diplomatski uspjeh poslije niza neuspjeha u spoljnoj politici, medju kojima su pitanja Sjeverne Koreje, Irana, Venecuele i postizanje mira izmedju Izraelaca i Palestinaca, naveo je francuski list.

(Beta)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.