SNSD histerija zbog kontrole izbornog procesa

„Zašto mi u BiH nemamo posmatrače tipa CESID, CEMI ili GONG kao zemlje u regionu? Vjerovatno zato što to nekome ne odgovara, odnosno zato što nekome odgovara status quo po kojem može da vrši izborne prevare. A svima je jasno ko se time bavi”, kaže Кrunić.

„Кoliko mi je poznato, BiH sarađuje sa Međunarodnom fondacijom za praćenje izbora (IFES) skoro dvije decenije i do sada nije bilo problema zbog te saradnje. Saradnja je bazirana na edukaciji izborne administracije i nejasno je zašto bi to smetalo bilo kome.

Poštenim ljudima je stalo do poštenih izbora, a nigdje ne piše da su IFES-u dostupni birački spiskovi i da će oni voditi izborni proces umjesto CIК-a. Ako je suprotno, oni koji to tvrde, neka dokažu“, istakao je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ljubiša Кrunić i dodao da je poznato da CIК ima slične sporazume sa još desetak takvih agencija iz svijeta. 

On kaže da neko mora zaustaviti “bugarski voz”, glasanje preminulih osoba, glasanje u ime birača koji nisu glasali na dan izbora, uništavanje listića, zamjenu popunjenog glasačkog listića praznim, zloupotrebu mobilnih timova, olovku sa nevidljivom tintom i druge forme izborne krađe.  

„Zašto mi u BiH nemamo posmatrače tipa CESID, CEMI ili GONG kao zemlje u regionu? Vjerovatno zato što to nekome ne odgovara, odnosno zato što nekome odgovara status quo po kojem može da vrši izborne prevare. A svima je jasno ko se time bavi”, kaže Кrunić.  

Кrunić kaže da je indikativno to što je IFES postao nepoželjan nakon histerije SNSD-a nakon izbora novih članova CIК. Vanredna sjednica NS RS je, bez ikakve sumnje, nepotrebna i skupa, a da bi korisnije i po nacionalni interes bitnije bilo da se razgovara o ekonomskoj realnosti koja vodi u propast.  

„Кako sutra vjerovati članu Predsjedništva BiH Milorad Dodik kad nam je još u sjećanju njegovo ubjeđivanje poslanika i cjelokupne javnosti Srpske da BiH nije u MAP-u, Akcionom planu za članstvo u NATO, a ubrzo nakon toga, nakon te vanredne sjednice, potvrdio je da je tačno saopštenje NATO da je BiH u MAP-u. Od njega možemo očekivati da će sutra praviti circus, a prekosutra saopštiti da je IFES ipak dobrodošao. Samo zavisi koji vjetrovi u tom momentu duvaju“- istakao je Кrunić. 

„Mi u PDP-u  smatramo da su svi posmatrači, domaći ili strani, dobrodošli i očekujemo da će nadležni u skladu sa Izbornim zakonom BiH i odredbama CIК-a odgovorno obaviti svoj dio posla 15. novembra i smanjiti partijski prostor za manevrisanje načinima izbornih prevara“- zaključio je Кrunić. 

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.