Profesor Stojanović spriječio POKOLJ NA ŠKOLSKOM ČASU, a sada za njega NEMA POSLA

„Sramota da u Velikoj Plani nije bilo volje i sluha za mene, da direktori osnovnih škola prikrivaju slobodna radna mjesta. Odlazim, ostavljam i svoje odjeljenje, sada IV/3, nažalost, neću sa njima biti na polaganju maturskog ispita…“

Ovim riječima počinje svoju ispovijest za Blic Slavoljub Stojanović (43), profesor fizičkog vaspitanja iz Velike Plane, heroj koji je prošlog 22. novembra savladao Gorana Todorovića koji je naoružan upao na čas u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi “Vuk Karadžić” u Velikoj Plani i na nišanu držao đake III/3. Stojanović je upao na čas odjeljenja kome je inače bio razredni starješina, iskoristio trenutak kada je Todorović pogledao u stranu i skočio na pušku kako bi mu je oteo. Đaci su napustili učionicu, a profesor je uspio da savlada Todorovića i zadrži ga dok nije stigla policija.

Zbog tog herojskog čina iz ruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na Sretenje, dobio je Zlatnu medalju za hrabrost, a i Ministarstvo prosvjete ga je nagradilo Svetosavskom nagradom. I dok su ga hvalili svi iz državnog vrha, noge su mu podmetane na lokalu, tačnije iz škola u Velikoj Plani, gdje i dalje za njega nema radnog mjesta. Tačnije, ima samo 20 odsto, u Osnovnoj školi “Akademik Radomir Lukić” u Miloševcu, dok je za ostatak časova, neophodnih za normu, morao da se obratio školi u susednoj Smederevskoj Palanci.

– Duže od 17 godina radim na određeno vrijeme. Tako je bilo i u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Velikoj Plani. U martu iz Ministarstva prosvjete mi je stigao ugovor na neodređeno, sa normom od 20 odsto časova iz osnovne škole u Miloševcu. Nakon toga, direktori osnovnih škola u Velikoj Plani, tvrdim, prikrivaju radna mjesta za profesore fizičkog vaspitanja. U “Dositeju” (informacioni sistem u kome se objavljuju slobodna radna mjesta u školama, prim. a.) navode da nema slobodnih radnih mjesta. Prikrivaju fondove časova, radna mjesta čuvaju iz samo njima znanih razloga – priča za Blic profesor Stojanović.

Kako na teritoriji Velike Plane nije mogao da popuni fond časova, bio je prinuđen da se raspita gdje u susjednim opštinama ima slobodnih radnih mjesta. I našao je u OŠ “Heroj Radmila Šišković” u Smederevskoj Palanci.

Leutar.net Profesor Stojanović spriječio POKOLJ NA ŠKOLSKOM ČASU, a sada za njega NEMA POSLA
Foto: RAS Srbija

– Obratio sam im se pismeno i dobio 75 odsto časova, na neodređeno vrijeme. Kada sam dobio posao čak me je i Nikola Vučen, predsjednik Opštine Smederevska Palanka, zvao. Bio je začuđen kako za mene u rodnoj Velikoj Plani nema posla. Ne treba mene da bude sramota za to, već ove iz Velike Plane – kategoričan je profesor heroj.

A ti iz Velike Plane su direktori osnovnih škola, koji se, kako ukazuje, ne mijenjaju od 2000. godine.

– Zamolio bih ministra prosvjete da pošalje nezavisne kontrolore da ustanove šta se radi u školama, ko prikriva slobodna radna mjesta. I da svi koji su prekršili zakon budu razriješeni dužnosti – smatra Stojanović.

Dodaje da mu je žao što uz svoje odjeljenje, sada maturante, neće biti na završnom ispitu.

– Nažalost, na to nisam mogao da utičem, a drugi neka procjene da li su se ogriješili o mene – kaže prof. Stojanović.

Bez preporuke

Stojanović je dugogodišnji član Srpske napredne stranke, ali ni herojski čin nije ga preporučio čelnicima ove partije na lokalu da ga stave na odborničku listu.

– Na listi su bila tri profesora fizičkog, kućni prijatelji predsjednika Opštine Velika Plana Igora Matkovića. Kada su ga u centrali u Beogradu pitali zašto mene nema na listi, rekao da ja ne želim da se politički angažujem. Moj školski drug iz gimnazije je samo želio da me skloni – kaže Stojanović.

Blic je pozvao i Igora Matkovića, predsjednika Opštine Velika Plana.

– Ne znam uopšte zašto to mene pitate! Stojanović jeste član SNS, nekada je bio u Mjesnom odboru Staro Selo, a sada je u gradu. Ja sam predsjednik Mjesnog odbora Lozovik, koji me je predložio na odborničku listu. Narod je prepoznao da smo dobro radili, izabran sam u skupštinu opštine i poslije za predsjednika opštine – kaže Matković.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.