Petrović: ZA DOBRO TREBINJA INSISTIRALI SMO NA ĆUTANJU POLITIKE PREMA DUBROVNIKU

Trebinje prema Dubrovniku posljednjih godina   vodi  jednu  mirnu  politiku koja je dovela do  obostrane koristi  i otvaranja granica za turiste i radnike oba grada, rekao je Luka Petrović, direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine.

On je istakao da se treba sjetiti perioda prije  2016. godine  kada  u Dubrovniku nije radio nijedan Trebinjac i napomenuo da je sada  mnogo drugačija situacija i poslovni ambijent.

“Mogli smo i mi ovdje razviti nacionalnu retoriku i tražiti izvinjenja kao što su i oni kontinuirano tražili oproste ali mislim da su došle nove generacije koje treba da prave novu kariku koje će biti na korist svakog Trebinjca”, istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima  smisao je ekonomsko povezivanje, razvoj regije i međusobna saradnja  u svakom smislu, a ne podizanje tenzijai i negativna klima.

“ Vrlo je  važna uloga političara po ovom pitanju  i istrajavali smo da političari ne sjede za stolom jer će uvijek biti neke ucjene, zahjteva i ko će se kome pokloniti već da narod procirkuliše i onda je  prirodno da političari zaćute. Zato smo i  istrajavali na ćutanju politike”,  rekao je Petrović.

On je istakao da je  vođenje miroljubive politike u Trebinju otvorilo  vrata Dubrovnika  za 200 radnika 2017. godine, dok je prošle godine u susjednom gradu posao našlo oko 2000 Trebinjaca.

On  ističe da se u posljednje četiri godine mnogo uradilo na poboljšanju odnosa dva susjedna grada, te dodaje da to nije moglo samo od sebe da se desi već da  su postojale inicijative prvenstveno Trebinja, ali i Banjaluke.

“Kada se postavljao kamen temeljac  za  izgradnju graničnog prelaza /GP/ na Ivanici  organizovano je  nekoliko sastanaka sa predstavnicima hrvatske carine i direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mirom Džakulom na kojima su dogovorene  inicijative  za izgradnju GP na Brgatu. To je u roku od godinu i po dana i završeno”, podsjetio je Petrović.

O povezanosti Trebinja i Dubrovnika , kaže Petrović, svjedoči i 16 autobuskih linija koje su na ovoj relaciji  saobraćale i  prije rata.

“Trebinje je sa Dubrovnikom  bilo povezano  vijekovima ali je i Dubrovnik bio naslonjen na Trebinje po pitanju resursa i radne snage tako da ono što je  prirodno, ne možemo da raskidamo”,  poručio je Petrović.

Rejting.info

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.