Nećete vjerovati koliko poznatih muzičara potiče iz malog mjesta u Hercegovini

“Radili smo album Bombaj Štampe u mom studiju:” započinje priču jednom u nekoj od lokalnih ljubinjskih kafana sarajevski muzičar i kantautor Brano Likić.

“Pripremali smo obradu pjesme “Kad si kupim mali motorin” i meni na pamet pade da u aranžman ubacim nešto iz djetinjstva, nešto kao omaž odrastanju. Skoro svaki raspust provodio sam kod djeda i babe u Vođenima kod Ljubinja. Imao sam starije rođaka Neđu koji je išao u ugostiteljsku školu i nama klincima pričao kako poznaje strane jezike. Kada smo ga pitali da nam nešto kaže na engleskom, Neđo je rekao, naravnone objašnjavajući što to znači:

“Tk ćide, blu, blu!”

“Mi smo se smijali usvojili to kao anegdotu, kasnije je prepričavali i posle dvadeset godina mojom intervencijom ubačena je u čuvenu obradu Đure i Bombaj Štampe, gdje je više oputa ponavljaju prateći vokali.

Leutar.net Nećete vjerovati koliko poznatih muzičara potiče iz malog mjesta u Hercegovini
Brano Likić

Tako je pričao Brano Likić, nekadašnji osnivač grupa Formula 4 i Rezonansa, te jedan od pionira sarajevske rok scene u čijem je studiju BLAP snimljena većina popularne muzike sarajevskih muzičara tokom 80-tih i početka 90-tih godina prošlog vijeka.

Naravno, motiv za ovu crticu, je Branino ljubinjsko porijeklo. Brano je rođen u Sarajevu 1954-te. godine od roditelja iz Ljubinja.

Međutim zanimljivo je da je frontmen Bombaj štampe Branko Đurić po majci takođe porijeklom iz Ljubinja. Đuro je rođen u braku Srbina i Bošnjakinje, a bez oca je ostao sa nepunih godinu dana. Njegova majka Fadila kasnije se preudala za slikara Branislava Popovca, takođe Hercegovca pa je Đuro u hercegovačkom okruženje izrastao u velikog umjetnika.

Leutar.net Nećete vjerovati koliko poznatih muzičara potiče iz malog mjesta u Hercegovini
Branko Đurić

Ovo nas je inspirisalo da malo pretražimo rodoslove i otkrili smo da je jedan prilično veliki broj muzičara rodoslovno povezan sa Ljubinjem.

Menadžer Bjelog Dugmeta,član sarajevske grupe Regina i saradnik Zdravka Čolića, Zoran Jamina Pahulja takođe je po majci Ljubinjac.

A šta reć tek za dva možda najsjajnija imena eks jugoslovenske popularne muzike

Zdravko Čolić je živa legenda eks-jugoslovenske estrade. Ovaj rođeni Sarajlija gotovo pola vjeka svojim glasovnim mogućnostima i efektnim scenskim nastupom puni koncertne dvorane i stadione širom bivše Jugoslavije. Njegove pjesme svi znamo a energijom dječaka ovaj skoro sedamdesetogodišnjak ne prestaje da iznenađuje publiku sa kojom zna i po dvije-tri, čak ponekad i četiri večeri, pjevati,đuskati, smijati se i zabavljati… Svojom pojavom legendarni Čola znao je izazvati histeriju koju smo mogli vidjeti samo kod Bitlsa ili Elvisa Prislija svojevremeno.

Leutar.net Nećete vjerovati koliko poznatih muzičara potiče iz malog mjesta u Hercegovini
Zdravko Čolić

Pokojni Vlada Divljan je bio drugog kova. Vlada je svojom pojavom i svojom muzikom izazivao drugu vrstu reakcije. On je bio najveći džentlmen rokenrola. I u svojoj formi, komunikaciji, pa čak i u umjetničkom izrazu bio je gospodin čovjek, čovjek starog kova.U muzičkom svijetu, Vlada Divljan je isto što i Pol Makartni, isto što i Bouvi, tako da, ako se pozabavimo proučavanjem rok istorije, on je za ove prostore važan isto kao što su Bouvi ili Makartni važni za Englesku ili Ameriku.

Leutar.net Nećete vjerovati koliko poznatih muzičara potiče iz malog mjesta u Hercegovini
Vlado Divljan

Iako na prvi pogled različiti, oni su ipak po nečemu slični. Uvijek su u javnim nastupima bili ljubazni, kulturni i odmjereni, dakle fino vaspitani momci iz nekadašnje srednje klase. A možda je to i do porijekla. Ne znam jesu li se ikada sreli, vjerovatno jesu, a ne znam jesu li ikada pričali o tome, Čola nam to može još uvijek potvrditi, ali osim muzičke nadarenosti, još ih nešto povezuje. Naravno, to je hercegovačko porijeklo njihovih roditelja i to porijeklo čak u užem smislu. Ne ono, oni su isto iz Hercegovine ili Trebinje, eć su roditelji Zdravka Čolića i Vlade Divljana rođeni bukvalno u komšiluku.

Naime u selu Vlahovićima kod Ljubinja rođeni su Zdravkov otac Vlado, ali i majka Vlade Divljana, Biljana Sikimić.

Dok je otac Vlade Divljana rođen u Šumi trebinjskoj, u selu Dobromanima, a u ubližnim Mionićima takođe u Šumi trebinjskoj rođena je majka Zdravka Čolića, Stana, djevojačkog prezimena Vuletić.

I da ovdje stanemo bilo bi dosta, ali niz ni ovdje ne prestaje

“Polovina mojih korena je iz Šumadije, a druga iz Hercegovine, jer je moj deda po majci Risto Stajčić bio iz Ljubinja”, otkrio je Dejan Cukić za jedan trebinjski portal prije nekoliko godina dok je imao nastup na trebinjskoj motorijadi

“Mi muzičari idemo tamo gde nas zovu tako da sam prvi put sada u Trebinju, ali možda je tako i trebalo – da nastupim na ovako lepom skupu pred ovoliko ljudi”, dodao je Cukić tada.

Leutar.net Nećete vjerovati koliko poznatih muzičara potiče iz malog mjesta u Hercegovini
Dejan Cukić

Dejan Cukić, proslavljeni muzičar po ocu potiče od čuvenog junaka Pavla Cukića, ali eto po majci je Ljubinjac. Njegov djed Risto Stajčić, povratnik iz Amerike naselio se po povratku sa Novog kontinenta u Sarajevu.

I za kraj, ostavićemo jednog zeta.

Zlatko Arslanagić, jedan od osnivača Crvene Jabuke porijeklom je iz Trebinja, ali njegova supruga Tanja je od ljubinjskih Ćorovića a znate kako u Hercegovini kažu

“Od tamo si odakle ti je žena”

Poslušajte

“Tk ćide blu, blu

Izvor: Naša Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.