Mogu li škole da kazne đake koji ne nose maske?

Ministarstvo prosvete nije uputilo posebne preporuke na koji način da postupaju nastavnici i direktori ako đaci odbiju da nose maske u školi, rečeno je Danasu u nekoliko obrazovnih ustanova.

Da li će i kojim propisima to biti regulisano, ima li direktor pravo da učeniku koji odbija da nosi masku uskrati pravo da nastavu pohađa u prostorijama škole i uputi ga da časove prati od kuće, pitanja su na koja iz Ministarstva prosvete nismo dobili odgovor.

Ministar prosvete Mladen Šarčević više puta je poručio da deci koja ne budu nosila maske sleduje ukor, pa čak i suspenzija.

Početkom avgusta najavljivao je da će biti doneta „posebna pravila i uredba koji će važiti u vanrednim situacijama, a to je da učenik može biti suspendovan, jer ako bude češće skidao masku, on će ugroziti bezbednost druge dece“.

Pre nekoliko dana, međutim, ministar je poručio da u svakoj školi postoji pravilnik o ponašanju učenika u kome su jasno definisane lakše i teže povrede dužnosti.

„Ako je učenik opomenut jednom-dvaput, to je lakša povreda. Ali ukoliko je više puta ponovio opstruktivno ponašanje, to je teža povreda. Prema tome i kazne su veće – podvukao je Šarčević, dok više direktora sa kojima smo razgovarali tvrdi da nenošenje maske kao prekršaj ne postoji u postojećim pravilnicima o ponašanju učenika.

I dok deo javnosti misli da su Šarčevićeve pretnje „pucanj u prazno“, sekretari škola sa kojima smo razgovarali ukazuju da i u aktuelnim školskim propisima postoji osnov da đaci koji se ne budu pridržavali propisanih mera Kriznog štaba budu sankcionisani. Naime, Uputstvo o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole, koje je doneo Krizni štab, predviđa da školsko i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nosi maske. Krizni štab preporučuje da i đaci dok su školi nose masku, a da je mogu skinuti samo kada sede u svojoj klupi i slušaju nastavu.

Pravnici kažu da je pomenuti dokument Kriznog štaba obavezujući za učenike, te da se zbog njegovog nepoštovanja može primeniti član 83 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji propisuje odgovornost učenika.

Taj član u tački šest definiše kao težu povredu obaveze učenika „ponašanje kojim ugrožava vlastitu bezbednost ili bezbednost drugih učenika, nastavnika i zaposlenih u školi, u školskim i drugim aktivnostima koje se ostvaruju van škole, a koje škola organizuje i koje dovodi do njihovog fizičkog i psihičkog povređivanja“.

Za teže povrede obaveza škola je dužna da vodi disciplinski postupak, a učeniku se može izreći ukor direktora, ukor nastavničkog veća (što povlači i smanjenje ocene iz vladanja) ili isključenje iz škole (važi samo za srednjoškolce).

Ipak, upućeni smatraju da škole neće pribegavati ovako drastičnim kaznama, te da će se nenošenje maske pre tretirati kao lakša povreda obaveze učenika.

Za izricanje opomene, ukora odeljenjskog starešine ili ukora odeljenjskog veća nije potrebno da se vodi disciplinski postupak već se ove mere samo izriču učeniku i konstatuje u napomenama u dnevniku i upisuje u đačku knjižicu.

A da bi uopšte do toga došlo škole moraju u svoj interni akt – Pravilnik o ponašanju učenika, zaposlenih i roditelja uneti odredbu da su preporuke Kriznog štaba o merama zaštite zdravlja obavezujuće.

Škola je dužna da obavesti roditelje da je ova odredba uneta u Pravilnik, što onda daje osnov za kažnjavanje đaka koji se ne budu pridržavali obaveze da nose masku. Pravnici kažu da na ovaj način škola sebe štiti od roditelja koji odbiju da njihovo dete nosi masku dok sluša nastavu u školi.

Mediji su prethodnih dana pisali o izvesnim roditeljskim grupama koje su na društvenim mrežama delile obrazac izjave, pozivajući roditelje da potpišu da ne žele da njihovo dete nosi masku u školi.

Izvor: Danas

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.