Zašto se Dodik boji stranih posmatrača na izborima?!

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH prioritetna tema je bila migrantska kriza i naredni potezi koji bi trebali biti poduzeti.

Milorad Dodik povukao je pitanje vitalnog interesa na pitanju angažmana strane agencije koja bi trebala pratiti izborni proces u BiH. Takođe, donesena je odluka da Ministarstvo spoljnih poslova BiH dostavi Deklaraciju kojom se BiH pridružuje stavu Evropske unije u vezi s izborima u Bjelorusiji.

Dodik je danas ponovo povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa na pitanju zaključenja sporazuma s određenom stranom agencijom koja bi trebala vršiti monitoring izbornog procesa u novembru u našoj zemlji.

Milorad Dodik bio je protiv, dok su Džaferović i Komšić podržali sklapanje takvog sporazuma. Član Predsjedništva iz Republike Srpske tvrdi da postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces te da se radi o cyber sigurnosti.

Stoga će Dodik u međuvremenu tražiti od svih parlamentarnih stranaka u Narodenoj skupštini Republike Srpske da mu dostave svoj stav. Ukoliko svi podrže njegov prijedlog, onda će tražiti sjednicu NSRS koja bi oborila odluku Predsjedništva. U suprotnom, sporazum da strana agencija vrši monitoring izbornog procesa smatraće se usvojenim, piše Klix.

Dodik je kazao da se Predsjedništvo BiH usaglasilo da zatraži od Ministarstva spoljnih poslova BiH da dostavi Deklaraciju kojom se naša zemlja pridružuje stavu Evropske unije kojom se ne priznaju rezultati izbora u Bjelorusiji.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.