Veliki broj migranata u Hercegovini

Najezda migranata na Hercegovinu ne prestaje, ovi nezvani gosti i dalje su najveća muka mještanima pograničnih sela. Već godinama miran san nemaju u selima uz granični pojas sa Crnom Gorom. Jedinu utjehu vide u policiji koja je stalno na terenu.

„Migranti često prolaze ali ih u posljednje vrijeme manje viđam putem, prije su išli putem normalno. Što se tiče policije ima ih obilaze i pitaju. Ja kad čuvam koze vidi se gdje su bili, pili i ostavljali“, kaže Obren Đajić, selo Jazina.. 

„Po ovim brdima kažu da ih ima? Kažu da ima. A ima li policije? Ima prolaze ovuda često. Da li je bilo problema? Meni su prošle godine obili kući“, ističe Đorđo Srdanović, selo Lastva. 

Osim u ovim trebinjskim selim iste muke muče i mještane sela ostalih opština Hercegovine. Nije lako ni policiji, migranata je sve više a znaju napraviti i probleme.

„Imamo intenzivnije kretanje migranata, ono je iz dana u dan intenzivnije. Mi provodimo sve mjere u skladu sa našim programom“, dodaje Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

„Migranti su otuđili vozilo i sa istim vozilom su napali policijske službenike“, smatra Petar Kozjak, načelnik sektora policije.

Policijski službenici kažu da kod ovih nezvanih gostiju često znaju naći i hladno oružje. Migrante nekada pronađu  i u gradskim naseljima ali najčešće po šumama i vrletima ove regije. 

Osim što migranti uspješno savladaju sva ova brda i hercegovački krš dobro se snalaze i na vodenim površinama. Da pređu rijeke i jezera u Hercegovini policija sumnja da im pomaže domaće stanovništvo. 

U čamcima migranati  pređu Bilećko jezero, dođu do sela Dubočani i nastavljaju dalje. Bez obzira na sve policija često u pomoć zove i Crveni krst. 

„Mi sarađujemo sa Graničnom policijom, sa našom policijom, ukoliko dođu da uhvate migrante nas pozovu da im pomognemo. Pomažemo u hrani i odjeći, nekada osnovna prva pomoć ako su neke sitne ranice za šta se ne treba ići kod doktra“, dodaje Marica Tomović, sekretar CK Trebinje. 

Sa problemom migranata u Hercegovini se bore godinama. Tri najčešće rute su preko Trebinja Bileće i Gacka. Zadnjih mjeseci najviše migranata dolazi iz Pakistana.

Izvor: ATV

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.