TROJE DJECE OSTALO BEZ MAJKE „Popili smo kafu, ona je izašla napolje, a onda se začuo vrisak“

Porodica Jovanović, otac Momčilo i djeca Danijela, David i MIloš, na najgori mogući način su saznali da u onoj našoj „nesreća nikada ne ide sama“ ima istine.

Ova čestita i vrijedna porodica, koja je godinama teško živjela u ruiniranoj kući u selu pokraj Ivanjice, prije nekoliko dana tragično je izgubila suprugu i majku, Sandru koja je nakon što je prvo ostala nepokretna prije mjesec dana, nažalost, preminula tokom liječenja u bolnici.

Momčilo i Sandra su proveli zajedno 15 godina braka i za to vrijeme rodilo im se troje djece. Danijela (11), Miloš (12) i David (14) godina. Trošan dom u ivanjičkom zaseoku Opaljenik i težak život poljoprivrednika i nadničara postao je još teži kada je Sandra pala sa nezgodnih stepenica, nakon čega je ostala nepokretna. Nedugo poslije toga, Sandra je i preminula u bolnici u Beogradu.

– Popila je kafu, bilo je negdje oko 15 do 6, spremala se da ide da bere maline. Ja sam ostao u kući sa dva sina. Odjednom, kćerka je počela da kuka, istrčao sam kao bez duše napolje, pogledam pravo, nema nikoga, a onda, kada sam se pogledao u stranu, supruga je ležala nepokretna. Niko ne zna kako je pala. Tokom transporta do Čačka, bila je svjesna, kao i kasnije do Beograda. Znate, ja sam znao da će najvjerovatnije ostati nepokretna, ali ovo nisam očekivao…. – započinje Momčilo Jovanović (54) priču za Blic.

Prema njegovim riječima, Sandri su stavili na četvrtom pršljenju dva šrafa, a na snimcima je bilo vidljivo i nagnječenje na vratu. Njena borba je trajala 40 dana, nakon čega je, kako je Momčilo rekao, zbog komplikacija na plućima preminula. Muka koju su imali prije toga, postala je samo još teža.

– Čitav život smo živjeli samo od poljoprivrede. Imam osam hektara zemlje, svinje, maline, radim gdje god me i gdje pozovu… Dječji dodatak nemamo, ukinuli su nam ga prošle godine, tako da sve što imamo ono što zardim u nadnici, što predam malina, i to je to. Ja imam 54 godine i čitav život se bavim poljoprivredom, sad da mijenjam posao ne znam, a moram da prehranim njih troje. Da je teško, teško je, al neću da kukam – kaže Momčilo.

Kako je rekao, djecu je nakon što je Sandra zaršila u bolnici, polako navikavao da će ona ostati nepokretna do kraja života. Međutim, njenu preranu smrt niko nije mogao da zamisli ni u najkošmarnijim snovima. Sandrin tragični odlazak čini se da je najteže pao maloj Danijeli (11), koja je majku i pronašla kako leži nepokretna u besvjesnom stanju. Prvo je nakon sahrane bila kod rodbine u Čačku, a onda je otišla kod očevog brata u Borču.

Leutar.net TROJE DJECE OSTALO BEZ MAJKE "Popili smo kafu, ona je izašla napolje, a onda se začuo vrisak"
Foto: Info liga Ivanjica/Youtube

“Ona je to jako teško prihvatila, nije našla mira ni u Čačku, pa sam je odveo kod brata u Borču, sutra baš idemo po nju… Teško je, ali moramo zajedno dalje, sad smo sami…”

Pred Jovanovićima je sad možda i najteži dio života, koji će biti malo olakšan zahvaljujući dobrim ljudima iz opštine Ivanjica koji su im obećali izgradnju nove kuće o kojoj sanjaju godinama pošto u trenutnoj, uslova za normalan život, nemaju.

Najmlađa Danijela obično spava sklupčana na fotelji, dok David krevet dijeli s ocem Momčilom. Jedino ko ima svoj krevet, jeste najstariji sin Miloš. U ovoj trošnoj kući, sem što nemaju krevete, normalne podove, oni nemaju ni kupatilo.

O njihovom teškom životu znaju sve i lokalni mještani koji su potvrdili da u njihovom kraju nema bolje djece koje žive u tako teškim uslovim. Zbog toga, crkvena opština Brezova u saradnji sa MZ Opaljenik i Udruženjem građana za naprednije selo pokrenula je akciju pomoći porodici Jovanović za izgradnju kuće u kojoj bi mališani mogli da imaju bezbrižno djetinjstvo.

1 Komentar

  1. Tuga do neba !!! Sada svi treba da budemo solidarni i da pomognemo ovoj porodici,koliko ko moze. Krevet,jastuk,patike,novcano…
    Da se objavi neki broj za pomoc u vidu sms-a…kako god jer ovoj divnoj djeci nesmijemo okrenuti ledja. Molim Vas pomozite !!!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.