Dodik ponovo povlači vitalni nacionalni interes

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH prioritetna tema je bila migrantska kriza i naredni potezi koji bi trebali biti poduzeti. Milorad Dodik je povukao pitanje vitalnog interesa na pitanju angažmana strane agencije koja bi trebala pratiti izborni proces u BiH.

Takođe donesena je odluka da Ministarstvo spoljnih poslova BiH dostavi Deklaraciju kojom se BiH pridružuje stavu Evropske unije u vezi izbora u Bjelorusiji.

Dodik je danas ponovo povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa na pitanju zaključenja sporazuma sa određenom stranom agencijom koja bi trebala vršiti monitoring izbornog procesa u novembru u BiH.

Milorad Dodik je bio protiv, dok su Džaferović i Komšić podržali sklapanje takvog sporazuma.

Dodik tvrdi da postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces te da se radi o „cyber sigurnosti“.

Stoga će Dodik u međuvremenu tražiti od svih parlamentarnih stranaka u Narodenoj skupštini RS da mu dostave svoj stav. Ukoliko sve podrže njegov prijedlog onda će tražiti sjednicu NSRS koja bi oborila odluku Predsjedništva. U suprotnom sporazum da strana agencija vrši monitoring izbornog procesa smatraće se usvojenom.

Dodik je kazao da postoji konsenzus o tome da BiH treba raditi na readmisiji migranata te će zbog toga član Predsjedništva Šefik Džaferović uskoro otputovati u Pakistan kako bi potpisao taj sporazum.

„Saglasni smo da treba spriječiti ulazak migranata u BiH, da trebamo raditi na redamisiji migranata te zaštiti granice. Saglasni smo da se ojačaju kapaciteti Granične policije naše zemlje , ali i da Savjet ministara odobri pet miliona KM za program upravljanja migrantskom krizom“, kazao je Dodik.

On je naglasio da neće pristati da se neborbeni dio Oružanih snaga angažuje na granici sa Srbijom jer smatra da to nije rješenje. Takođe jedan od ciljeva bi će da se onemogući ulazak migranata u naseljena mjesta u BiH.

(Klix Foto: SB)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.