Vučić: Rekao sam Dodiku…; Dodik: Tražim od Vučića da nam garantuje VIDEO

Beograd — Nakon sastanka s političkim vrhom predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti na konferenciji za medije.

Na sastanak u Predsedništvo Srbije danas su došli srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica i premijer RS. Sastanku je prisustvovala i predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić.

Nakon sastanka s političkim vrhom Republike Srpske, predsjednik Srbije izjavio je da je ovo bio najsveobuhvatniji sastanak do sada.

Analizirali smo sve ekonomske projekte. „Daćemo dodatnu finansijsku podršku RS, a o iznosu novca izvestićemo javnost. Ništa nećemo kriti već ćemo time da se pohvalimo. To je moralna obaveza i važno, jer želimo da ljudi u RS sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im pradjedovi i očevi ostavili“, rekao je Vučić.

Rekao je i da je na sastanku s političkim vrhom RS dogovoren niz stvari iz oblasti obrazovanja i kulture. To se odnosi, kako je objasnio na izjednačavanje školskih programa, kao i na to da djeca iz RS na ekskurzije dolaze u Srbiju i da djeca iz Srbije idu na ekskurzije u Republiku Srpsku.

Takođe, trebalo bi da se usaglase i predmeti priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura, što je do sada bilo usporeno zbog koronavirusa, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da će sada timovi iz Srbije i RS prionuti na posao i da će podsticati da se škole bratime.

Dokument

Razgovarali smo i o dokumentu o kom je govorio Milorad Dodik. On je imao nekoliko pitanja i ja sam mu odgovorio.

„Dobio sam više pitanja o statusu RS. Mislim da ne moram da govorim koliko nam je stalo do RS, ja sam Dodiku rekao da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam na svako pitanje i rekao da je očuvanje mira i stabilosti od suštinskog značaja i za i za njih“, kazao je Vučić.

Dodao je da je spskom članu predsedništva BiH rekao i da na prijetnje ratom koje svakodnevno slušamo moramo da odgovaramo mirno i trpeljivo i da u toj igri ne smijemo da učestvujemo.

Vučić je rekao i da moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali jer će nas tako poštovati u međunarodnoij zajednici i da nam je to garant sigurnosti.

Dodik: Tražio sam od Vučića da nam garantuje…

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je, nakon govora Vučića, da je on taj koji je inicirao razgovor o onome što intrigira najviše javnost.

„Ja sam te teme inicirao jer sam htio da upoznam predsednika Srbije o sprovođenju Dejtonskog sporazuma. I hoćemo mir, naša politika je politika mira, a ne eskalacija rata. Treba da zna sve detalje o sprovođenju tog sporazuma“, kazao je Dodik.

„Moram reći da srpski narod nije zadovoljan što smo izgubili Sarajevo, čiste srpske opštine ali smatramo da bez obzira na ono što nam je bolno treba da imamo mir“, dodao je.

Rekao je i da se u BiH sprovodi haranga protiv RS uvijek. „Uvijek me iznova iznenade riječi koje dolaze iz Sarajeva vezane za prijetnje ratom, koje sadrže predavanja o tome ako to ne uradite …to me birine i niko normalna ne bi mogao o tome da ne povede računa“, dodao je Dodik.

„Tražim Vučiča da nam garantuje da se naš status neće ugrožavati silom, zahvalan sam mu jer je rekao da neće više biti pogroma Srba i da Srbi moraju da se angažuju na tom pitanju“, istakao je Dodik koji je još jednom postavio pitanje koja je to međunarodna zajednica omogućila jednom delu suverene zemlje da se odcepi, kao što je Kosovo, a RS to isto ne dopušta.

Izvor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.