Kesić: BiH ide ka raspadu, ni rat to ne može spriječiti

– Bojim se da Bošnjaci vjeruju da je rat u tom slučaju prihvatljivo sredstvo, da bi rat bio koristan da spriječi raspad zemlje i da oni imaju takve mogućnosti. Takvi potezi doveli bi Bošnjake u katastrofalnu situaciju“, kazao je Kesić.

Put nerazumijevanja, stalnih tenzija i sukobljavanja, političkog i ekonomskog mrcvarenja vodi BiH u dugi period stagnacije, ka neminovnom raspadu, izjavio je za Srpskainfo Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu.

Razlog je u činjenici, kaže Kesić, da bošnjačka politička elita u Sarajevu ne razumije niti prihvata model centralizacije državne zajednice, utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– BiH je visoko decentralizovana država, zajednica koju jedino može sačuvati striktna primjena modela utvrđenog u Dejtonu. Jedino ovaj sporazum može da sačuva jedinstvenu BiH, a Bošnjaci to ne mogu, odnosno ne žele da prihvate. Zbog toga zatvaraju sve puteve koji bi doveli do ozbiljnog kompromisa, do dogovora koji bi sačuvao zajedničku državu – naglasio je Obrad Kesić analizirajući političke odnose u BiH.

Upitan može li se BiH raspasti bez rata, on je dao potvrdan odgovor.

„Naravno da može. Vidjeli smo takav raspad u Sovjetskom Savezu, Čehoslovačkoj i drugdje. Bojim se da Bošnjaci vjeruju da je rat u tom slučaju prihvatljivo sredstvo, da bi rat bio koristan da spriječi raspad zemlje i da oni imaju takve mogućnosti. Takvi potezi doveli bi Bošnjake u katastrofalnu situaciju“, kazao je Kesić.

Pitanje je, kaže on, šta bi učinili Srbija i Hrvatska i da li bi oni ostali po strani.

Prema indikatorima takvog scenarija, na uključivanje Srbije i Hrvatske ne bi se dugo čekalo, ako je rat opcija. Takav scenario bi u potpunosti izmijenio situaciju na štetu Bošnjaka, mada time ulazimo u duboku spekulaciju“, kazao je Kesić.

(BN)

1 Komentar

  1. Prestanite spominjati tu ogavnu riječ. Zašto svi koji pričaju o ratu, niti ratuju, niti se brinu o egzistenciji svojoj. Narode moj dragi, u inat svim tim vojnim analitičarima i ostalim dušebrižnicima, spustio tenzije i ne dozvolimo da nas svako malo tretiraju kao maloumnike i huškaju jedne na druge, ma kako se oni zvali…

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.