Đokić: Branićemo Srpsku od svih napada

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao je danas, povodom Informacije o položaju i o statusu Republike Srpske u BiH, koju je Vlada usvojila 20. avgusta i dostavila Srbiji, da će Socijalistička partija, ali i druge iskrene patriote kojima je Republika Srpska na srcu biti uvijek na strani interesa Srpske.

On je tim povodom naglasio da se Srpska suočava sa opstrukcijama i osporavanjima od svoga nastanka.

„Iako smo navikli na konstantne opstrukcije od strane raznih međunarodnih i unutrašnjih faktora u BiH, mi nikada ne smijemo odustati od prava i interesa srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH. To je naša obaveza kao ozbiljnih ljudi i političara“, istakao je Đokić.

On je dodao da Republika Srpska ima odlične odnose sa Republikom Srbijom kao i da očekuje dosta od sutrašnjeg sastanka političkog rukovodstva Srpske i Srbije.

„Srbija je oduvijek bila zaštitnik Republike Srpske, tako će i ostati. Koristim ovu priliku da se zahvalim predsjedniku Vučiću za svu pomoć koju nam je pružao i koja će se, ubijeđen sam, nastaviti pružati istim intenzitetom našem narodu sa ove strane Drine, ali i za državnički pristup predsjednika Vučića shvatanju problema i odnosa u BiH i regionu. Takođe, mnogo dugujemo i šefu srpske diplomatije, gospodinu Ivici Dačiću koji je na međunarodnom planu, srčano i iskreno branio interese Republike Srpske“, istakao je Đokić.

On je rekao da je ova generacija političkih predstavnika Republike Srpske vodila teške političke borbe u izazovnim i opasnim vremenima za naš narod, ali i izvojevala velike pobjede, te da samim tim nema mjesta za sumnju da će sadašnji lideri srpskog naroda znati kako ostvariti i buduće pobjede za Srpsku.

„Sve što tražimo je dosljedno sprovođenje i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat i dalje stradanje u BiH. Onaj ko ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum, taj ne poštuje mir i ratne žrtve u BiH, onaj ko krši i ruši Dejtonski sporazum, taj krši i ruši mir, a svjedoci smo vidnog kršenja odredaba ustava BiH posljednjih nekoliko godina, kada su ukidane nadležnosti Republike Srpske i nasilno prenošene na nivo BiH“, rekao je Đokić.

On je još dodao da se odnosi u BiH moraju graditi na iskrenosti, uvažavanju, koordinaciji i reciprocitetu, te da će u suprotnom doći do novih problema u načinu funkcionisanja BiH.

„I ovim putem pozivam sve strane i narode u BiH i međunarodni faktor na konsenzus i dogovor. To je jedini način da BiH funkcioniše. Bilo kakvo nametanje rješenja, majorizacija ili preglašavanje, nanijeće trajne štete i posljedice po BiH. Srpska ima pravo da se brani svim političkim i pravnim sredstvima, ukoliko se nastavi naše ugnjetavanje“, poručio je Đokić saopšteno je iz SP.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.