Roman Slaviše Pavlovića o pesniku Jovanu Dučiću – „Himerina krv“ u prodaji od 24. avgusta

U novom romanu „Himerina krv“ autor bestselera „Zavet heroja“ Slaviša Pavlović donosi nam priču o velikom diplomati i pesniku Jovanu Dučiću, najvećem ljubavniku među pesnicima i najvećem pesniku među ljubavnicima.

Slaviša Pavlović se potrudio da nam Dučića predstavi onako kako ga je lično doživeo, izučavajući njegova dela i dnevnike. „Hteo sam i da pronađem motive za određene postupke, koje kao čovek nisam mogao da razumem, jer se njegov psihološki profil neretko ne uklapa u zadatu matricu. Otuda i u naslovu mitska Himera, ne samo zbog Dučićeve pesme sa tim nazivom, već zbog njegove ličnosti, dok krv simbolizuje nesrećan kraj jednog velikog života.“

Leutar.net Roman Slaviše Pavlovića o pesniku Jovanu Dučiću – „Himerina krv“ u prodaji od 24. avgusta

Slaviša je inače jedan od retkih autora koji se bavio likom i delom velikog pesnika. „Mali broj autora se bavio Dučićem, uglavnom kroz biografske zabeleške, tako da je ovo prvi i jedini roman o velikom pesniku predstavljen kroz filmsku priču, u kojoj govorim o najinteresantnijim detaljima iz njegovog života. Čitaoci će moći da upoznaju Dučića koji je sanjao i borio se za jednu veliku i uspešnu državu, avanturistu i ljubavnika, sklonog da se zaljubi u zauzete žene, akademika koji je spreman da se pesnicama obračuna sa neprijateljima, egocentrika, filozofa i mislioca koji je ostavio izuzetan trag u našoj istoriji.“

Godine 1943. Jovan Dučić, veliki pesnik i diplomata, nalazi se u Americi. U kući na obali jezera Mičigen on u sećanje priziva scene iz teškog detinjstva, hapšenja i progone koje je doživeo od austrougarskih vlasti zbog patriotskog rada. Zdravlje mu je narušeno, naročito nakon vesti o Jasenovcu, ali ga to ne sprečava da piše svoje poslednje redove i proglase.

Ljut i besan, razočaran u jugoslovenstvo, svom sekretaru započinje priču o uzbudljivom životu, priseća se mostarskih dana, druženja sa Aleksom Šantićem, ali i Bijeljine i prve velike ljubavi. Govori o svojim susretima sa Pašićem, Apisom, kafanskim danima sa Nušićem i Tankosićem, ali i o prvim ljubavnim aferama u srpskim novinama, čiji je učesnik bio. Dane u Rimu smatra najuspešnijim, gde se kao diplomata „rvao i poštovao“ sa Musolinijem i potajno se nadao da će mu Duče izručiti Pavelića, jer je želeo lično da mu stavi omču oko vrata. Sve vreme ga kroz rimske dane prati i misteriozna A., kraljeva rođaka, udata žena upola mlađa od njega, sa kojom je u strasnoj vezi.

Slaviša Pavlović (1982) pisac, pesnik i novinar. Njegov roman „Zavet heroja“ objavljen je na ruskom jeziku povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata u Ruskoj Federaciji. Predgovor za ovo izdanje napisao je Sergej Nariškin, predsednik Državne dume Rusije. Urednik je magazina Vodič za život. Živi u Beogradu. Više podataka može se naći na sajtu www.slavisapavlovic.rs. 

Roman „Himerina krv“ možete pronaći od ponedeljka 24. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs. 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.