MOŽE LI DODIK TEK TAKO PO RUSKU VAKCINU?: Postoje dva načina ulaska vakcine u BiH

Iako zvaničnici Republike Srpske tvrde kako se sve čini da se nabave vakcine za upotrebu u Republici Srpskoj, procedura oko stavljanja u promet ipak je malo komplikovanija, ali je moguća.

Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska nabaviti vakcinu iz Rusije te da su im poslali dopis.

Premijer Radovan Višković kazao je medijima kako je Republika Srpska stala u red „za rusku vakcinu“ 

„Obratili smo se i Ambasadi Ruske Federacije i ambasadoru Petru Ivancovu. Stali smo u red i to je u ovom momentu jedino moguće i jedino važno, jer je već više od 20 zemalja iskazalo interesovanje za tom vakcinom“ rekao je Višković.

Ako struka utvrdi da je to rješenje za virus i ako bude dostupna, Višković je poručio da će RS učiniti sve da je obezbijedi za svoje građane.

Međutim cijela procedura nije baš tako jednostavna. Kako su za BUKU pojasnili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH „procedura registracije lijeka (odobravanje lijeka) pokreće se na zahtjev proizvođača ili njegovog pravnog zastupnika sa sjedištem u BiH.

„Vakcina u BiH može ući na dva načina: Na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ili na osnovu dozvole za uvoz koju izdaje ova agencija“ rečeno je za BUKU u Agenciji.

Ukoliko za vakcinu nije data dozvola za stavljanje u promet tada se deklariše kao neregistrovan lijek i u BiH može ući putem interventnog uvoza, odnosno na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

„Ukoliko ova agencija odobri vakcinu i izda dozvolu za stavljanje u promet (registruje vakcinu) tada ova agencija izdaje i dozvolu za uvoz iste. U oba navedena slučaja ova agencija ima nadležnost da izvrši kontrolu kvaliteta uvezene vakcine, uz mogućnost angažovanja druge OMCL laboratorije za provođenje specifičnih testova“ rečeno je u Agenciji.

Ocjena efikasnosti i bezbjednosti radi se u postupku izdavanja dozvole za stavljanje lijeka u promet i to na zahtjev proizvođača ili njegovog pravnog zastupnika sa sjedištem u BiH, kako je već navedeno.


SZO želi više informacija 

Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu saopštio je da je započeo rasprave s Rusijom u pokušaju da dobije više informacija o vakcini protiv koronavirusa koju je Rusija odobrila u prošloj sedmici bez sve tri faze kliničkog testiranja neophodne da se dokaže njena efikasnost.

“Ova briga koju pokazujemo prema sigurnosti i efikasnosti nije konkretno usmjerena na rusku vakcinu, ona se odnosi na sve vakcine u razvoju. SZO je zauzeo ubrzani pristup u pokušaju da ubrza razvoj vakcine za koronavirus, ali je od suštinskog značaja da mi ne sužavamo prostor za sigurnost i efikasnost”,izjavila je na virtualnom brifingu za novinare regionalnog kancelarije SZO za Evropu Catherine Smallwood, visoka zvaničnica odjela za vanredne situaciju.

Rusija je 11. augusta registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa u svijetu.

Ruska vakcina je ispitana na samo 38 ljudi?

Vakcina protiv koronavirusa je posao vijeka, ali uprkos tome sa njom se ne smije žuriti, jer se sigurna i efikasna vakcina ne može napraviti za nekoliko mjeseci.

Paralelno, mora se krajnje ozbiljno raditi i na pronalaženju lijeka za oboljele od koronavirusa. Uvjeren sam da bi to mogao biti “obični” i jeftini D vitamin, koji bi u protokolu liječenja kovid pacijenata trebalo koristiti u maksimalnim dozama, a nemam pouzdanih informacija da li se i koliko to čini, kaže Borislav Kamenov, dugogodišnji imunolog, profesor niškog Medicinskog fakulteta u penziji i bivši direktor Kliničkog centra Niš, prenosi beogradski Danas.

Kako se može govoriti o efikasnosti, a posebno sigurnosti ruske vakcine, o kojoj se ovih dana puno govori, nakon njenog ispitivanja na svega 38 ljudi? Svi mi smo genetski različiti, ne postoje dva ista čovjeka, svi reagujemo individualno, upravo zato se efikasnost i sigurnost vakcina i provjerava na većem broju ljudi. Da smo isti, bilo bi dovoljno i ispitivanje na tri čovjeka – smatra ugledni ljekar.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.