Dodik traži kredit za Republiku Srpsku od Putina

Milorad Dodik zatražio je od zvaničnika Ruske Federacije da Republici Srpskoj odobre kredit od 500 miliona evra ili skoro jednu milijardu KM.

Ovu informaciju objavio je Slobodan Vasković na svom blogu, pozivajući se na nekoliko izvora.

Taj novac, skoro milijardu KM, kako se navodi, iskoristio bi se za restrukturisanje sadašnjih kreditnih zaduženja.

Iz Ruske Federacije nisu još ništa odgovorili na ovaj zahtjev, a Dodik, kako stoji u tesktu, intenzivno lobira preko svih svojih ruskih veza da novac dobije.

Zahtjev za ovako velikim kreditom leži u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi Republika Srpska, iako njeni zvaničnici tvrde da je finansijski stabilna.

To je danas rekla i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, naglašavajući da je budžet likvidan.

Prema riječima upućenih, kako navodi Vasković, za završetak fiskalne godine potrebno je 400 miliona KM, a u vrhu Režima nemaju nikakvu ideju kako da namaknu taj novac, osim puta novog kreditnog zaduženja.

Podsjetimo da je Republika Srpska i 2014. godine najavljivala da su u razgovoru sa ruskim predsjednikom postigli dogovor o, kako su tada rekli Milorad Dodik i Željka Cvijanović o „velikom“ i „malom“ kreditu.

Ta sredstva iz „velikog“ i „malog“ kredita nikada nisu stigla u Republiku Srpsku, iako su u više navrata to najavljivali zvaničnici Republike Srpske. 

Da je Republika Srpska u teškoj finansijskoj situaciji potvrdio je nedavno i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je obećao finansijsku pomoć Srbije Republici Srpskoj do kraja godine zbog, kako je to i objasnio, održavanja likvidnosti budžeta Srpske.

(BN) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.