Manastir Duži – graničnik između Istoka i Zapada

Skriven u trebinjskoj šumi između rijeke Trebišnjice i puta za Dubrovnik, više od tri vijeka raste duhovni i istorijski centar, Manastir Duži. Prva slova o manastiru Duži, zapisana su nakon razaranja manastira Tvrdoš.

Leutar.net Manastir Duži - graničnik između Istoka i Zapada
Manastir Duži

Nakon razaranja manastira Tvrdoš od strane Venecijanaca 1694. godine, dio bratstva odlazi u manastir Savinu (Herceg Novi) noseći sa sobom dio vrijednih manastirskih relikvija. Drugi dio bratstva odlazi u manastir Duži prenoseći preostali dio relikvija, ali i slavu manastira Tvrdoš, Uspenje Presvete Bogorodice. U turskim razaranjima stradala su gotovo sva dobra manastira Tvrdoš prenesena u Duži. Do ukidanja Pećke patrijaršije 1776. godine manastir je bio središte hercegovačkog mitropolita.

Poslije I Svjetskog rata u manastiru su boravili ruski monasi, prognani iz carske Rusije koji su živopisali manastir.

Obnovom manastira Tvrdoš 1992. godine, vraća mu se i njegova slava, a manastiru Duži se vraća njegova prvobitna slava “Pokrov Presvete Bogorodice”.

Pogledajte reportažu o manastiru Duži koju su snimili „Zaboravljeni korijeni“. To je nekomercijalna stranica posvećena izradi sažetih video reportaža o pravoslavnim manastirima i crkvama, kao i o istorijskim događajima i mjestima.

Foto i video: Zaboravljeni korijeni / Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.