Trivić: Naći ćemo rješenje i ako bude bojkota nastave

Svjesni smo da kod nekih roditelja postoji strah da šalju djecu u školu, zbog rizika od zaraze virusom korona, ali spremni smo da tražimo najbolje rješenje ukoliko bude bojkota nastave.

Rekla je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić nakon sjednice Vlade RS na kojoj je donesena odluka da se osnovci i srednjoškolci u Srpskoj 1. septembra vrate u školske klupe.

– Kod pojedinih roditelja postoji strepnja da dijete šalju u školu, iako rizik od zaraze postoji i na drugim javnim mjestima gdje djeca svakodnevno borave, na igralištima, u parkovima i slično. Nije sporno da djeca pohađaju nastavu na daljinu, ali smatram da za tim neće biti potrebe, jer sve institucije su uključene u zaštitu zdravlja učenika i nastavnika. Za djecu sa hroničnim bolestima, kao i za one na bolničkom liječenju biće obezbijeđena nastava na daljinu – rekla je Trivićeva za “Glas Srpske”.

GLAS: Koje će sve mjere zaposleni, roditelji i đaci morati da poštuju?

Trivićeva: Roditelji ili staratelji su dužni da svaki dan, pred polazak u školu, djeci izmjere temperaturu, te da na osnovu toga odluče da li će ih slati u školu.  Zaposleni u školama će morati, pred ulazak svake grupe đaka u školu, da dezinfikuje kompletne prostorije. U slučaju da se razviju simptomi korona virusa kod nekog od učenika, u toku održavanja nastave,  o tome će se odmah obavijestiti roditelji, a učenik će biti smješten u izolovanu prostoriju gdje će sačekati roditelje.  Takođe, u što kraćem periodu biće testirani i ostali đaci iz grupe. U periodu izolacije, dok se ne utvrdi da su negativna na virus korona, djeca će moći pratiti nastavu na daljinu.

GLAS: U čemu će se razlikovati ova školska godina u odnosu na prethodne?

Trivićeva: Školski čas će trajati maksimalno pola sata, a u školama sa većim brojem djece 20 minuta. Osim toga, djeca će biti podijeljena u grupe od po 15 đaka. Između dvije smjene biće minimalna pauza od 15 minuta, radi dezinfikovanja školskih klupa i prostorija. Odmori će trajati pet minuta između svakog časa. Da se ne bi grupisali u prodavnicama preporuka je da đaci užinu nose od kuće. Skraćeni časovi i nastava u više grupa neće biti dodatno opterećenje za prosvjetne radnike, jer će oni i dalje imati 40-časovnu radnu sedmicu.

GLAS: U slučaju da se epidemiološka situacija u Srpskoj pogorša, da li je školstvo spremno da pređe na drugi metod, odnosno na onlajn nastavu?

Trivićeva: Imamo organizovan plan za izvođenje nastave na daljinu u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija. Pratićemo situacija i na osnovu toga donositi odluke. Strah od virusa korona je neizbježan, ali sve institucije Republike Srpske uključene su u zaštitu zdravlja đaka i nastavnika, zbog čega poručujemo roditeljima da šalju djecu u školu i da zajedničkim snagama i odgovornošću smanjimo rizik od zaraze.

GLAS: Mnoge roditelje muči prevoz đaka u školu i nazad, jer je rizično da se voze javnim prevozom koji je uprkos epidemiološkim mjerama pun. Šta će biti preduzeto u vezi s tim pitanjem?

Trivićeva: Škola je dužna da organizuje prevoz učenika, odnosno da sa sa lokalnim zajednicama i prevoznicima dogovori organizaciju prevoza za đaka, kako bi u autobusu, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo, bilo što manje djece.

Značaj povratka u klupe

GLAS: Koliko je značajan povratak djece u školske klupe?

Trivićeva: U cijelom svijetu djeca se vraćaju u školske klupe.  Boravak u školi je nesporan u smislu sticanja određenih znanja, a to se posebno odnosi na učenike nižih razreda koji uče slova i brojeve. Povratak u škole je neophodan zbog same socijalizacije jer su djeca na distanci već nekoliko mjeseci, a to se psihološki i sociološki odražava na njihovo zdravlje. O značaju povratka djece u škole su već govorili mnogi stručnjaci, a o tome smo mogli čitati i u preporukama UNICEF-a.

Izvor: Glas Srpske

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.