Znate li s koliko su godina najveći svjetski bogataši zaradili prvu milijardu?

Dok su s jedne strane kompanije širom svijeta tokom pandemije podijelile milione otkaza, snizile plate, a mnoge su stavile i ključ u bravu, dio najvećih svjetskih bogataša povećao je svoje bogatstvo za milijarde, odnosno desetine milijardi dolara.

Vrijednost Jeffa Bezosa sve je bliža nevjerojatnih 200 milijardi dolara, dok je Mark Zuckerberg sa samo 36 godina težak – 100 milijardi dolara. Na Business Insideru istražili su koliko su neki od današnjih najvećih svjetskih bogataša imali godina kada su probili granicu od milijardu dolara, a prvi na toj listi, nije teško zaključiti, jest osnivač i šef Facebooka. Ovo je popis deset milijardera s liste Business Insidera na kojem dominiraju osnivači i šefovi tehnoloških kompanija:

10. Oprah Winfrey – poznata američka voditeljica danas je teška 2,5 milijardi dolara, a barijeru od milijarde probila je 2003. kada je imala 49 godina. U istoriji će ostati zapamćena kao prva crnkinja koja je samostalno zaradila prvu milijardu dolara, posebno su istakli na Business Insideru.

9. Meg Whitman – klubu milijardera pridružila se nešto ranije nego Oprah, 1998. godine kada je imala 42 godine, dok sada njena vrijednost iznosi 5,1 milijardu dolara. Whitman je bila izvršna direktorica eBaya i Hewlett-Packarda, a trenutno je šefica streaming servisa Quibi. Njeno je bogatstvo premašilo milijardu nakon izlaska eBaya na berzu.

8. Richard Branson – ako Bransona pitati gdje je bio 91., reći će vam – tada sam zaradio svoju prvu milijardu. Tada je imao 41 godinu, a sljedećih 19 godina njegovo se bogatstvo popelo na 4,6 milijardi.

7. Elon Musk – danas se bogatstvo ekscentričnog osnivača Tesle i SpaceX-a i jednog od osnivača PayPala približava cifri od 70 milijardi dolara, a svoj prvi milijarderski korak napravio je 2012., kada je imao 41 godinu. 

6. Mark Cuban – poznati investitor kojeg ljubitelji NBA poznaju kao vlasnika Dallas Mavericsa u klub milijardera ušao je godinu dana mlađi u odnosu na Muska i Bransona. Bilo je to 1998. godine nakon što je prodao kompaniju Broadcast.com.

5. Jeff Bezos – najbogatiji čovjek na svijetu postao je milijarder 1999. godine kada je imao 35 godina. Neki analitičari govore kako je on najbolji kandidat da jednom postane i prvi svjetski bilionaš, iako su šanse da bi se tako nešto zaista moglo i dogoditi jako male.

4. Bill Gates – u klub milijardera ušao je kada je imao 31. godinu. U to vrijeme, 1987. godine, bio je najmlađa osoba u istoriji čija je vrijednost premašila milijardu dolara.

3. Larry Page – na krilima izlaska Googlea na berzu 2004. Page je postao milijarder. Tada je imao 30 godina.

2. Evan Spiegel – suosnivač i šef Snapchata milijarder je postao prije pet godina, a danas ovaj 30-godišnjak vrijedi 4,5 milijardi dolara.

1. Mark Zuckerberg – teško da će neko tako skoro zamijeniti šefa Fejsa na mjestu osobe koja je najmlađa probila granicu od milijarde dolara. Kada je postao milijarder, Zuckerberg je imao samo – 23 godine.

Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.