Preminuo veliki čovjek, Hercegovac, akademik prim. dr Novak Vukoje

Srbija je u vrijeme pandemije korona ostala bez još jednog velikog imena i sina Hercegovine. Iz Novog Sada je stigla tužna vijest da je u vječnost otišao akademik prim. dr Novak Vukoje.

Prim. dr Novak Vukoje, bio je redovni član Evropske akademije nauka. Rođen 1947. godine u Sečnju. Porijeklom je iz krševite Hercegovine, odakle su mu roditelji dospjeli u ravni Banat sa Ćopićevom ,,osmom ofanzivom”. Osnovnu školu je završio u Sečnju, srednju medicinsku u Zrenjaninu, a studije medicine na Univerzitetu u Sarajevu.

Dobitnik je Zlatne značke za odličan uspjeh u studiranju. Specijalizaciju iz oblasti ORL završio je 1978. godine na klinici u Sarajevu. Magistar medicinskih nauka postaje 1980. godine, a 1990. dobija zvanje primarijusa. Objavio je više stručnih i naučnih radova u domaćim i inostranim časopisima. Izlagao je na evropskim i svjetskim kongresima. Poznat je po tome što se problemom hrkanja i noćnog gušenja bavio više od 20 godina.

Rezultat ovoga rada je monografija pod nazivom Hrkanje i kako ga spriječiti, knjiga Hrkanje i noćno gušenje i knjiga Rez za miran san. Iza sebe je ostavio i djelo Osnovi savremene otorinolarigologije. Smislio je vlastitu hiruršku metodu za rješavanje ,,bučnog spavanja,, uzrokovanog palatofaringealnom opstrukcijom, za koju je dobio zlatnu medalju na međunarodnom salonu inovacija u Moskvi 2008 godine. Od decembra 2008. godine, član je Srpske i Ruske akademije inovacionih nauka.

Skoro svoj cijeli radni vijek proveo je u Vojnoj bolnici u Sarajevu (do rata 1992) i u Vojno medicinskom centru (VMC) u Novom Sadu. Od 2012. godine je u penziji.

Bio je član Srpskog ljekarskog društva, Izvršnog odbora Društva ljekara kao i član Predsjedništva ORL Srbije. Odlikovan je četiri puta ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbijednosti (SFRJ, SRJ, SCG i Vojske Srbije) kao i Ordenom trećeg stepena predsjednika države.

Uvijek je sa ponosom je isticao svoje hercegovačko porijeklo. U slobodno vrijeme rado se družio sa zemljacima, posjećivao zavičaj i zavičajne skupove.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Slobodna Hercegovina

2 KOmentara

  1. Upoznao sam Dr Novaka Vukoje kao pacijent u Vojnoj bolnici Sarajevo. Dobar stručnjak, drag i veseo čovjek, s brižnim ljudskim odnosom s pacijentima. Počivao u miru.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.