Odlučeno kako će se odvijati nastava u Srpskoj (VIDEO)

Vlada Republike Srpske usvojila je danas na posebnoj sjednici Informaciju o početku školske godine i planu organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

Vlada je donijela odluku da nastava u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje 1. septembra i odvijaće se po izmijenjenom načinu uz poštovanje preporučenih epidemiloških mjera.

Nastavni čas trajaće 30 minuta u osnovnoj školi i 20 minuta u srednjoj školi, a školski odmori ne duže od pet minuta.

U školama koje rade samo u prvoj smjeni, organizovaće se rad u dvije smjene, a svako odjeljenje koje ima više od 15 učenika dijeliće se na dvije grupe tako da će nastavnici držati časove prvo za jednu grupu, potom za drugu. Za zamjenu grupa potrebno je minimalno 15 minuta pauze.

Takođe, u školama sa velikim brojem učenika, koje ne mogu da organizuju nastavu za sve učenike u dvije smjene (bez obzira na to što će nastavni čas trajati 30 minuta) mogu se organizovati časove i kraći od 30 minuta, ali ne kraći od 20 minuta.

Produženi boravak i jutarnje čuvanje organizuje se u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za grupu od maksimalno 15 učenika, navedeno je u saopštenju Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić rekla je da je odluka o organizovanju nastave donesena po uzoru na zemlje regiona i Evrope.

– Učenici se vraćaju u škole zbog socijalizacije i sticanja znanja, naročito u osnovnim školama – rekla je ona.

Trivićeva je navela da su svi, od škole do roditelja i učenika, obavezni da se pridržavaju preporučenih mjera.

– Ukoliko budemo poštovali mjere, svešćemo rizik na minimum – istakla je ona na konferenciji za novinare.

Iz Vlade Srpske je saopšteno da će Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod plan organizovanja rada osnovnih i srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona dostaviti svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj.

Vlada je zadužila direktore osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u Republici Srpskoj da organizuju nastavu u skladu sa planom organizovanja rada osnovnih i srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da obezbijede dodatna finansijska sredstva za rashode po osnovu korištenja roba i usluga (materijalne troškove), za prvo polugodište školske 2020/2021. godine za osnovne škole u iznosu od 2.336.000 KM (584.000 KM mjesečno), a za srednje škole i đačke domove iznos od 1.076.000 KM (269.000 KM mjesečno), što ukupno iznosi 3.412.000 KM.

Mjere zaštite učenika i nastavnika u školama će se sprovoditi u skladu sa preporukama za organizaciju nastavnog procesa, preporukama za zaposleno osoblje i preporukam za učenike koje je donio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vlada je naložila direktorima osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u Republici Srpskoj da sprovode mjere bezbjednosti zaštite zdravlja učenika i nastavnika i njihove sigurnosti u školi u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda i u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.