Đaci u Srpskoj od 1. septembra u školskim klupama

Svi đaci u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj trebalo bi, kako sada stvari stoje, 1. septembra u školskoj godini 2020/2021. da sjednu u svoje školske klupe uz poštovanje mjera koje budu donijele nadležne institucije zbog pandemije virusa korona.

Naime, kako je rekao izvor „Nezavisnih“ , na taj korak nadležni će se odlučiti jer je potreban živi kontakt nastavnika s učenikom u školi.

Da je to potrebno, uvjeren je i Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, koji je za „Nezavisne“ rekao da se nada da će se nastava izvoditi u školskim klupama.

„Mislimo da je važan živi kontakt učenika i nastavnika, te da učenici kontaktiraju s vršnjacima, ali naš prvi cilj je zaštita zdravlja djece“, rekao je Damjanović. Prema njegovim  riječima, bitno je da učenici nižih razreda osnovne škole krenu od 1. septembra u školu, naročito prvi razred zbog socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu. Dodao je da će ono što Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji  sa Institutom za javno zdravstvo RS odluči biti primjenjivo od naredne školske godine u osnovnom i srednjem obrazovanju.

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, uvjeren je da će školska godina početi na vrijeme u nekom modeliranom obliku.

„Mislimo da treba vratiti učenike u učionice. To će biti redukovano na način kako to propiše Ministarstvo prosvjete i kulture RS“, rekao je Dodik i dodao da je siguran da neće biti problema i da se treba prilagoditi novonastaloj situaciji.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli su juče „Nezavisnim“ da će u saradnji sa svim relevantnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama definisati jasne smjernice u vezi s nastavnim procesom u narednoj školskoj godini.

„Ministarstvo još nije donijelo odluku koji model nastave će biti u primjeni od 1. septembra. U narednom periodu će konačnu odluku o modelu izvođenja nastave od početka nove školske godine donijeti Vlada RS i Republički štab za vanredne situacije, a o navedenom će javnost biti blagovremeno obaviještena“, rekli su „Nezavisnim“ u tom ministarstvu.

Podsjetimo, ranije je Natalija Trivić, ministarka prosvjete  i kulture RS, rekla da će osnovci i srednjoškolci započeti novu školsku godinu početkom septembra, a najvjerovatnije će to biti kombinovani model nastave. Ona je tada pojasnila da će model koji će biti primjenjivan od septembra s početkom školske godine donijeti Vlada RS, odnosno Krizni štab.

Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.