Danas je Međunarodni dan ljevorukih osoba

Pretpostavlja se da je 13 odsto svjetskog stanovništva ljevoruko, a 13. avgust je upravo posvećen osobama koje češće koriste lijevu ruku.

Desnorukima je prilagođena svakodnevica, pa je njima lakše da koriste većinu predmeta za obavljanje uobičajenih poslova. Ljevoruki će se teško služiti makazama, mašinama za rezanje i sječene, foto aparatima, i imaće problem pri sipanju kafe iz džezve.

Zbog svih prepreka sa kojima se osobe koje koriste lijevu ruku svakodnevno sreću, u Velikoj Britaniji je 1990. godine osnovan Klub ljevorukih, a Međunarodni dan posvećen ovim osobama, prvi put je obilježen 13. avgusta 1992. Ova organizacija je kasnije dobila međunarodni karakter i postala vodeći svjetski savjetodavni centar ljevorukih.

Na današnji dan se podstiču desnoruki da probaju da koriste predmete za ljevoruke, kako bi vidjeli kako je to kada im je sve na „pogrešnoj“ strani.

Da li će osoba lakše da koristi lijevu ili desnu ruku, zavisi od razvijenosti mozga. Kod ljevorukih osoba podjednako su razvijene obe polovine, ali oni u mozgu imaju znatno više nervnih vlakana.

U prošlosti se lijeva strana smatrala nesrećnom, pa ne čudi podatak da su ranije djeca prisiljavana da budu desnoruki. Sada je u svijetu veći procenat ljevorukih među mlađom nego među starijom populacijom.

Neke od poznatih ličnosti koje su bile ljevoruke su Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Betoven, Bah, Čarli Čaplin, Pol Makartni, vojskovođe Cezar, Aleksandar Makedonski, Napoleon, kao i naučnici Ajnštajn, Maksvel…

Izvor: Nacionalna Geografija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.