Zastario Draškovićev milionski dug prema Srpskoj

TREBINJE – „Swisslion industrija alata“ (IAT) Trebinje priznala je da ima dug veći od 12 miliona KM prema Republici Srpskoj iako je početkom ove godine većinski vlasnik te firme Rodoljub Drašković tvrdio da to nije tačno. Dok su trajala prepucavanja između Draškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da li dug postoji ili ne, zastarjelo je potraživanje više od tri miliona maraka, otkriva portal CAPITAL.

Finansijski izvještaji za 2019. godinu i izvještaj nezavisnog revizora otkriva da je dio građevinskih objekata, na lokaciji u Trebinju, založen u korist Poreske uprave Republike Srpske kao instrument osiguranja urednog izmirenja obaveza za poreze i doprinose od 2008. do 2011. godine.

Naime, trebinjsko preduzeće je 2012. godine tražilo odgodu plaćanja poreskih obaveza utvrđenih ranije u iznosu od 10.833.856 KM sa obračunatom kamatom u iznosu od 595.369 KM, što im je i odobreno do maja 2013. godine.

“Zbog nemogućnosti izvršenja navedenog rješenja u 2013. godini pristupilo se zahtjevu prema Vladi o posebnom načinu izmirenja poreskog duga – pretvaranju poreskog duga u akcije. Vlada do datuma ovog izvještaja (6. mart 2020) nije izdala zvanični stav o predmetnom zahtjevu”, navodi se u izvještajima.

Swisslion IAT

U izvještajima se navodi da je, prema važećem Zakonu o poreskom postupku Republike Srpske, na kraju prošle godine zastario iznos od 3.265.050 KM obaveza prema državi po osnovu doprinosa.

Dodaje se da “Swisslion IAT” od Fonda zdravstvenog osiguranja potražuje 395.612 KM, a od Fonda dječije zaštite 108.709 KM, što datira iz ranijih godina, kao i da će ta potraživanja biti izmirena kada firma izvrši plaćanje obaveza prema Poreskoj upravi RS iz perioda 2008. – 2011. godina.

U “Swisslion IAT” tvrde da je Vlada RS prihvatila da ranije obaveze te firme konvertuje u kapital, te da od 2012. godine to društvo redovno izmiruje tekuće obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade i ostale obaveze. Plaća i starije obaveze prema Fondu PIO prilikom odlaska radnika u penziju.

„Obaveze koje se mogu konvertovati u kapital, koje na dan 31.12.2019. i 2018. godine iznose 17.113.513 KM u cjelosti se odnose na investirana sredstva Koncerna „Swisslion – Takovo“ Beograd u “Swisslion IAT”, po osnovu Ugovora zaključenog između Koncerna i Direkcije za privatizaciju Republike Srpske. Ugovorom nije predviđena dokapitalizacija Društva niti je Društvo dobilo od Direkcije za privatizaciju i Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske zvanično mišljenje o mogućnosti konvertovanja ovih sredstava u kapital“, navodi se u izvještajima.

Revizori su firmi „Swisslion IAT“ dali mišljenje sa rezervom istakavši da je posljednja procjena fer vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme urađena na kraju 2009. godine.

Obzirom da analiza, odnosno test na umanjenje vrijednosti materijalne imovine nije vršen od kraja 2009. godine, revizori su konstatovali da knjigovodstvena vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme može odstupati od procijenjene vrijednosti.

„Swisslion IAT“ je prošlu godinu završila s dobiti od svega 16.766 KM što je značajno manje nego godinu ranije (2018. godina – 692.640 KM dobit).

Podsjećamo, „Swisslion Takovo“ Beograd kupio je 2007. godine državni kapital u sedam preduzeća u „Industriji alata Trebinje – IAT“ za tri miliona maraka, te je izvršeno spajanje u jedno preduzeće pod nazivom „Swisslion industrija alata“ Trebinje.

Opširnije pročitajte na CAPITAL

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.