Meksička država zabranila prodaju zašećerenih pića i grickalica djeci

Južna Meksička država Oaksaka zabranila je prodaju zašećerenih pića i visokokaloričnih grickalica djeci, što je mjera čiji cilj je da se stane na put gojaznosti, prenosi Guardian.

Prema novom zakonu koji se odnosi na djecu i adolescente, propisuju se kazne, pa i eventualno zatvaranje prodavnica koje djeci prodaju slatkiše, zašećerena pića i grickalice, koje imaju nisku nutritivnu vrijednost. To, zapravo znači, da su slatkiši i zašećerena pića stavljena u istu kategoriju kao cigarete i alkohol, navodi Guardian.

„Važno je da se konačno postave klipovi u točkove ove industrije, od čijih proizvoda su se već razboljeli naša zemlja i naša djeca. Ta industrija je doprla do najvećih zabiti naše zemlje, u kojima često nema lijekova, ali ima coca-cole“, rekla je poslanica Magali Lopes Dominges, koja je predstavila zakon.

Ona je taj zakon predstavila još prije više od godinu dana, ali je pandemija Covid-19 bila dodatni podstrek poslanicama da najzad usvoje zakon.

Zakon Oaksake dolazi u trenutku kada se Meksiko bori protiv širenja Covid-19, a javni zvaničnici, kao na jedan od najvećih problema kada je u pitanju pandemija, prstom upiru na nezdrave navike Meksikanaca, među kojima je i konzumiranje slatkih i gaziranih pića, u velikoj mjeri.

Meksički epidemiolog Hugo Lopes-Gatel označio je zaslađena pića „flaširanim otrovom“, i njihovoj velikoj konzumaciji pripisao 40.000 smrti, zajedno sa uticajem dijabetesa, gojaznosti i visokog krvnog pritiska, što su sve komorbiditeti koji bolest Covid-19 mogu da učine fatalnom po zaraženog.

Moćna meksička industrija pića optužila je Lopes-Gatela za „satanizaciju strateške ekonomske aktivnosti i proizvoda koji su omiljeni kod miliona Meksikanaca“. Saopštila je da je vladina statistika pokazala da Meksikanci dobijaju samo 5,8 posto dnevnih kalorija iz zaslađenih pića.

Neki kritičari i stručnjaci za javno zdravlje optužuju Lopes-Gatela, koji je s jedne strane zagovarao nošenje maski, a sa druge podsticao politiku netestiranja ili praćenja kontakata, da traži „žrtvene jarce“, u trenutku kada brojevi pokazuju poboljšanje situacije u zemlji kada je u pitanju koronavirus. U Meksiku je zabilježeno skoro 50.000 umrlih od koronavirusa, čime ta zemlja zauzima treće mjesto na svijetu po broju smrtnih slučajeva. Do sada je ukupno potvrđena zaraza kod 456.100 osoba, prema siteu worldometers.info.

Meksikanci piju 163 litra zašećerenih pića godišnje, i to počinju veoma mladi. To ih čini apsolutnim svjetskim rekorderom. Prema istraživanju jedne grupe za zaštitu potrošača i velikog kritičara industrije pića, oko 70 posto đaka iz siromašne meksičke države Gerero za doručak konzumira gazirana pića.

Oko 73 posto meksičke populacije ima prekomjernu težinu, a s tim povezane bolesti, poput dijabetesa, su u porastu.

Meksiko je 2014. uveo porez na zašećerena pića od jednog pezosa po litri (oko pet centi), ali studije su pokazale da je to smanjilo njihovu konzumaciju za samo 7,5 posto. Istovremeno, novac prikupljen od poreza nije otišao za jačanje javnog zdravlja, kao što je obećano, rekao je direktor pomenute grupe za zaštitu potrošača.

Izvor: N1 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.