Viši privredni sud presudio da „Globtur“ napusti autobusku stanicu

Preduzeće „Globtur“ iz Međugorja dužno je da isprazni i preda Gradu Trebinju objekat autobuske stanice, navodi se u drugostepenoj presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci.

Ovom presudom je Viši privredni sud odbio „Globturovu“ žalbu kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu Okružnog privrednog suda u Trebinju.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je očekivao ovakav ishod, navodeći da je od samog početka bilo više nego jasno da je Grad Trebinje sve uradio u skladu sa zakonom, i da su optužbe iz preduzeća „Globtur“ bile neosnovane i pravno neutemeljene.

„Ovim više neće neće ispaštati građani Trebinja, kao ni ostali putnici koji koriste autobusku stanicu, jer je ona već neko vrijeme zatvorena zbog sudskog spora. Razmišljamo da komisijski preuzmemo stanicu kako bi ona nastavila sa radom“, naveo je Ćurić.

Ovom presudom „Globtur“ je dužan da vrati ključeve stanice Gradu, koji je vlasnik objekta.

Ćurić je istakao da je ranije, u drugom sporu protiv „Globtura“, Grad Trebinje dobio pravo na odštetu od oko 100.000 KM pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju.

Najave advokata preduzeća „Globtur“ da će nastaviti sa pravnom borbom, Ćurić je okarakterisao kao legalne i legitimne, navodeći da je „svim pravnicima jasno da u ovom slučaju nema pravnih povreda“.

Ćurić je kazao da je Grad Trebinje zastupalo Pravobranilaštvo Republike Srpske.

„Javni poziv je objavljen u ‘Nezavisnim novina’ i to je lako provjeriti“, naveo je Ćurić.

Globturu je četvorogodišnji ugovor o zakupu istekao u avgustu prošle godine, ali ga je koristio i više mjeseci kasnije. Drugi prevoznik koji je dobio licencu za zakup ne može da radi, a Grad je izgubio više desetina hiljada maraka.

Od avgusta 2019. godine Grad Trebinje, putem Pravobranilaštva, pokušava da dođe u posjed svoje imovine. Zahtijevao je iseljenje i povrat u posjed dijela prostora, površine oko 615 metara kvadratnih koji je bio u zakupu.

Grad Trebinje je raspisao javni poziv za zakup, na koji se, tvrdi Ćurić, Globtur nije javio. Potpisan je ugovor sa firmom iz Trebinja, a Globtur je nastavio da koristi prostor, pa je posljednjeg dana 2019. godine Okružni privredni sud u Trebinju usvojio tužbeni zahtjev Grada za iseljenje bivšeg zakupca. Kasnije su stizale odluke o zabrani rada i privremena mjera obezbjeđenja. I Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske donijelo je rješenje o prestanku dozvole za rad Globturu na Autobuskoj stanici u Trebinju.

Autobuska stanica u koju je Grad uložio oko dva miliona maraka, blokirana je u vrijeme turističke sezone. Da apsurd bude veći, tvrde iz Gradske uprave, nakon što su dostavili dokaze o sprovođenju javnog poziva, bivši zakupac izdao je lokal u zakup trećem licu, 15 dana pred istek ugovora.

Izvor: Rejting

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.