Laboratorija Zvuka: Nezaboravljeni skakavac i ostale dogodovštine braće Vranešević

Laboratorija zvuka je novosadska pop-rok grupa koju su osnovali i vodili braća Predrag i Mladen Vranešević. Bili su veoma originalni, ekscentrični i po mnogo čemu išli ispred vremena. Njihovi atraktivni nastupi-performansi inspirisani su cirkuskim predstavama, što je po prvi put viđeno na ovdašnjoj sceni.

Braća Vranešević su od rane mladosti svirali u raznim bendovima, a 1971.godine prvi put sarađuju, kada su napravili muziku za kratkometražni film “Zdravi ljudi za razonodu”, za koju dobijaju nagradu na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu. Od tada su komponovali muziku za filmove „Splav meduza“, „Veštački raj”, “Još ovaj put”, “Kraj rata”, “Oktoberfest”, “Original falsifikata”, “Pun mesec nad Beogradom” i druge. Napravili su nezaboravnu muziku i špice za TV emisije “Poletarac”, “Priče iz Nepričave” i “Čik pogodi ko sam”.

1978.godine sa svojim saradnicima iz studija formiraju Laboratoriju zvuka. Prvi zvanični nastup (i uspeh) imali su na Opatijskom festivalu, sa pjesmom „Dok vam je još vreme“.

Uslijedio je i prvi album „Telo“, posvećen temama zdravog života i erotike. Njihovi nastupi su bili senzacionalni: na bini je nastupala trinaestočlana ekipa, pored muzičara, bio je tu i bodi bilding par Petar i Irena Čelik … Njihova najpopularnija pjesma te 1981.godine je bila „Skakavac joj zaš’o u rukavac“, u aktuelnom ska-ritmu, sa erotskim tekstom i novom maskotom grupe, čuvenim naturščikom Vilmošem Kaubojem.

Leutar.net Laboratorija Zvuka: Nezaboravljeni skakavac i ostale dogodovštine braće Vranešević
Laboratorija zvuka

Sledeći album “Duboko u tebi” 1982. godine urađen je pod uticajem rokabili muzike. Pjesma “Zaboravljena draga” rađena je za film “Piknik u Topoli”, a tekst su napisali Peđa i Slobodan Tišma. Tišma nije želio da se zna kako je radio na tom tekstu, pa je u javnosti predstavljen kao Bobo Misteriozo. Prije koncerta u Novom Mestu, iste godine, na promotivnom posteru grupe nepoznati građanin je uočio fizičke sličnosti između Vilmoša Kauboja i predsjednika Tita. Grupa je bila optužena za vrijeđanje i kršenje Zakona o zaštiti imena i lika Josipa Broza Tita. Turneja je prekinuta, a Peđa Vranešević dobio je 40 dana zatvora, ali mu je kazna preinačena u novčanu zbog nedostatka dokaza.

1984. godine pet večeri nastupaju u londonskom teatru Instituta savremenih umjetnosti (ICA), gdje izvode muzičko-scenski hepening “Jašući konje San Marka”. Pod nazivom La Boratoria priredili su izložbu i pozorišnu predstavu o junaku pod imenom PVC (koji je vanbračni sin Isidore Dankan i Sergeja Jesenjina). Na sceni su bili članovi grupe, baletani, kao i bilder Slobodan Blagojević. Predstava je naišla na pozitivne reakcije u engleskoj štampi.

Leutar.net Laboratorija Zvuka: Nezaboravljeni skakavac i ostale dogodovštine braće Vranešević
Braća Vranešević

Mladen Vranešević polovinom osamdesetih počinje da radi i sa novim sastavima tako da je bio vezan za prve korake grupa “Plavi orkestar” i “Ruž”. U vrijeme objavljivanja albuma “Nevinost”, uz Vilmoša Kauboja, nova scenska atrakcija je proročica Dušica Ilić (kasnije poznatija kao Kleopatra), koja je simbol nevinosti jer je veći dio života, do promjene pola, u ličnoj karti nosila ime Duško. Ploča donosi ponovo pjesme sa singlova: “Skakavac joj zaš’o u rukavac”, “Devica” i “Šetnja”, ali i “Daj mi bugi, dam ti vugi”, “Mala moja al’ je paranoja”, “Vili Vili”.

Od 1991. godine Peđa Vranešević radi kao muzički urednik u TV Novi Sad, a Mladen u marketingu iste kuće. 1996-e objavili su i posljednji album “Nema niđe te ljepote”. Mladen Vranešević je preminuo 2006.godine.

RockoMotiva

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.