Komšijska solidarnost – Hrvati prekrečili pogrdni natpis na zidu pravoslavne crkve

ŠIROKI BRIJEG – Mještani Hrvati iz sela Dobrič kod Širokog Brijega danas su se organizovali i prefarbali zid pravoslavnog groblja i Crkve Svete Nedjelje na kojem je jutros osvanuo ispisan grafit “Sve vas ovo čeka“ i ustaški simbol slovo “U“.

Predsjednik Mjesne zajednice Dobrič – Grabova Graba – Prolo Dragan Marić kaže da su se mještani organizovali čim su čuli ružnu vijest o prijetećim grafitima.

“Čim smo čuli za ovo, teško nam je palo, organizirali smo se da se preboji zid. Ja sam se odmah čuo sa mještanima Srbima iz spomenutog naselja, malo smo popričali i tražili načina da to odmah prefarbamo. Nije nikome bilo svejedno. Mislim da smo mi dali do znanja da to osuđujemo kao lokalna zajednica. Mještani koji žive u tom naselju trebaju se osjećati sigurno, ne trebaju osjećati nelagodu. I do sada smo im uvijek bili na raspolaganju“, izjavio je Marić.

On dodaje da će se Mjesna zajednica zauzeti da se prefarba cijeli zid oko groblja i crkve i dovede u pristojno stanje.

Sveštenik koji je nadležan za ovo područje Nebojša Radić zahvalio se mještanima Hrvatima na ovom gestu, navodeći da Srbima koji su ovdje u manjini puno znači podrška komšija i lijepa riječ.

“Ljudi su jutros zaista bili uznemireni i u strahu. I ranije se dešavalo da se pišu grafiti i ružne poruke, ali nikada do sada na groblju ili Crkvi“, naveo je Radić.

On napominje da očekuje da će policija pronaći počinioce. “Takođe se nadam da će i Grad Široki Brijeg pokazati više brige i senzibiliteta prema mještanima Dobriča koji, primjera radi nemaju vodovod, dok ga okolna naselja imaju. Dosta je stvari koje bi mogle biti mnogo drugačije“, navodi Radić.

Leutar.net Komšijska solidarnost - Hrvati prekrečili pogrdni natpis na zidu pravoslavne crkve

Dobrič je jedino mjesto u Širokom Brijegu gdje žive Srbe, njih oko četrdeset. Neki od njih ni u ratu nisu napuštali svoje domove, a neki su se vratiti nakon rata. Svi su bili jako uplašeni i uznemireni, tako da niko od njih jutros nije želio dati izjavu za medije. Oni ističu da imaju jako dobre odnose sa svojim komšijama.

Top Portal / Naša Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.