“Vrijeme da se rehabilituje ideja o referendumu za izdvajanje Srba iz BiH…”

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je krajnje vreme da se rehabilituje ideja Sjedinjenih Američkih Država iz 1995. godine da Srbi održe referendum o izdvajanju iz BiH, koju je zastupao tadašnji američki predsednik Bil Klinton.

Komentarišući dokumente sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, u kojima se navodi da je Klinton 1995. godine, u vreme dešavanja u Srebrenici, imao plan da muslimansko-hrvatska federacija dobije nešto manje od polovine BiH, dok bi Amerikanci izvršili pritisak na muslimansku stranu da pristane da Srbi dve do tri godine po okončanju rata održe referendum o izdvajanju iz BiH, Dodik je ocenio da je sazrelo vreme da se ta ideja rehabilituje i da Srbi konačno dobiju pravo na samoopredeljenje, kao što ga imaju svi drugu narodi. 

“Očigledno je da u BiH nema volje bošnjačkih političkih predstavnika da se poštuje izvorni Dejton i da smo mi taoci tog bošnjačkog jednoumlja, čiji je cilj stvaranje unitarne BiH. Došlo je vreme da se ta Klintonova ideja obnovi i da se primene odredbe o građanskim pravima i slobodama, koje predviđaju da i narodi u BiH imaju pravo na samoopredeljenje, kao što ga imaju u svim normalnim zemljama”, rekao je Dodik. 

On je naglasio da BiH, ovakva kava jeste, nema budućnosti, nema boljeg života za njene građane, niti napretka bilo koje vrste dok se stvari ne pomere sa mrtve tačke.

“Vreme je da RS afirmiše svoje pravo na samoopredeljenje i da živimo normalno i mirno jedni pored drugih, jer svih ovih godina pokazalo se da BiH nema šanse za bilo kakav dogovor koji bi poštovao prava sva tri konstitutivna naroda”, ocenio je Dodik. 

“Evo 25 godina je od Dejtonskog sporazuma i gde je BiH, nigde. Samo se potvrdilo da je to propali eksperiment međunarodne zajednice. Vreme je da se afirmiše Klintonova ideja i da i Srbi dobiju pravo da izaberu gde i u kakvoj državi žele da žive. Ovo nije njihova država, niti je Srbi tako doživljavaju. Njihova država je Republika Srpska”, ocenio je Dodik.

Prema dokumentima sa kojih je skinut pečat poverljivosti, bivši američki predsednik Bil Klinton tražio je od vlade u Sarajevu 1995. godine da ustupi teritoriju Srbima da bi se okončao rat u BiH, prenosi Srna.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.