Saopštenje – Stvaraoci Republike Srpske

Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ osudila je pokušaj grube revizije istorije i harangu koja se vodi protiv prvih poslanika, prvih članova vlade i prvih članova Predsjedništva BiH, posebno na BN televiziji.

U saopštenju za javnost iz ove asocijacije ističu da žele da upoznaju javnost o istini u vezi sa njihovim zahtjevima i opasnoj tezi koja se sve češće plasira u javnosti, a to je su borci, a ne poslanici prvog saziva stvorili Republiku Srpsku.

– Cilj je, verujemo nesvesno, da se napravi raskol između Asocijacije i Boračke organizacije. U tom raskolu Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ neće učestvovati, ali radi časnih pripadnika Boračke organizacije i ostalih građana Republike Srpske želimo da iznesemo istinu – navode iz Asocijacije.

U saopštenju se napominje da nema ni jednog člana Asocijacije koji degradira ulogu boraca Republike Srpske, naprotiv, snažno se bore za afirmaciju „naše vojske koja, nažalost, više ne postoji“, a koja se može porediti sa slavnom srpskom vojskom koja je 1918. godine oslobodila Srbiju i sve Јužne Slovene.

– Međutim, nezavisno od prednje činjenice, tvrdnja da su borci stvorili Republiku Srpsku jednostavno nije tačna i duboko je štetna za Republiku Srpsku i naš narod. Ti komentatori, ne verujemo da to rade namerno, ustvari zastupaju tezu naših neprijatelja koji upravo tvrde da je Republika Srpska stvorena u ratu i da su je stvorili zločinci, prethodno razbivši međunarodno priznatu državu BiH – dodaje se u saopštenju.

Iz Asocijacije podsjećaju da je ta teorija, pored ostalog, bila jedan od argumenata na Ustavnom sudu BiH da se ospori Dan Republike – 9. januar.

– A da nisu u pravu naši neprijatelji, a ni pojedinci koji misle da se istorija pretnjama i ucenama može napisati, govore opštepoznate sledeće činjenice – 24. oktobra 1991. godine srpski poslanici iz Skupštine BiH su kao politički odgovor na preglasavanje i majorizaciju srpskog naroda osnovali Skupštinu Srpskog naroda u BiH.

Devetog januara 1992. godine su isti ti poslanici, skupa sa članovima predsedništva i vlade, ali uz svesrdnu pomoć ogromnog broja Srba na nižim nivoima vlasti, proglasili i stvorili Srpsku Republiku BiH. Proglašenje je učinilo civilno političko krilo našeg Otadžbinskog pokreta jer tada Vojska Republike Srpske /VRS/ nije ni postojala – navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije dodaju da su civilno političko krilo – Stvaraoci kasnije organizovali i odbranu srpskog naroda, te da je sve to bilo u vremenu od 9. januara pa do 12. maja kad su ti isti poslanici donijeli Zakon o vojsci i stvorili VRS.

U saopštenju se naglašava da je 12. maja 1992. godine, kad je osnovana VRS, jedan dio srpskog naroda ušao u sastav Vojske, da s puškom brani stvorenu državu, a drugi je nastavio da se političkim sredstvima bori da Republika Srpska opstane. Na dan formiranja Vojske, dodaje se u saopštenju, Vojsci je predata slobodna teritorija veličine blizu 70 odsto BiH.

Iz Asocijacije napominju da su ovo istorijske činjenice koje su u funkciji odbrane od falsifikata da je Republika Srpska stvorena u ratu i da su je stvorili, prema riječima neprijatelja, zlikovci zbog čega je treba ukinuti.

– Koliki je značaj srpskog civilno političkog krila, odnosno Stvaralaca, govori istorijska činjenica da su u toku rata na sve tri strane u BiH postojali borci i civilno politička krila i na sve tri strane borci su odbranili, sačuvali ili osvojili neku teritoriju, zavisno na kojoj strani su bili, a samo naše civilno političko krilo – Stvaraoci stvorili su nacionalnu državu Republiku Srpsku. I da bi lakše razumeli veličinu dela koje su stvorili Stvaraoci najbolje je pitati predstavnike druga dva naroda u BiH šta bi dali da imaju svoju nacionalnu državu – navode iz Asocijacije.

U saopštenju se dodaje da je najveći broj boraca čine časni ljudi, ali da „moraju ‘pročešljati’ svoje redove i odstraniti kvazi borce kojima su danas novci najvažniji“, te da ti „kvazi borci, ne samo da žele da prekroje istoriju nego su i protiv prava prvih poslanika, članova prve vlade i članova predsedništva, da im po Zakonu iz 1996. godine bude dato ono što im pripada“.

Iz Asocijacije poručuju da će se boriti svim raspoloživim sredstvima protiv revizije istorije i nikad neće umanjiti značaj VRS, kao i da Stvaraocima bude nadoknađeno ono što im po zakonu pripada, a onima koji zastupaju stav da je uloga Stvaralaca bila mala i nevažna poručuju da danas u miru donesu neku odluku sličnu onoj iz 1991. godine i sprovedu volju srpskog naroda.

– Znamo da to ne mogu, za takvu odluku treba manje mudrosti i pameti, a više hrabrosti, a oni hrabrost imaju samo da napadaju one kojima naši neprijatelji nikad nisu oprostili što su stvorili Republiku Srpsku – navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“.

RTRS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.