Doći će vrijeme da brat bježi od brata…

Svjesno ili nesvjesno, željeli mi to ili ne svakodnevno smo izloženi velikom broju informacija, koje nam serviraju mediji. Neke od tih informacija su pouzdane, provjerene sa relevantnim izvorima, dok druge nisu trebale pronaći put do nas.

U cijelom procesu gubimo dodir sa realnosti. Ne znamo kome vjerovati i podliježemo negativnoj emociji koja paralizuje naš sistem. Njeno ime je strah.

Strah, ukoliko se ne može kontrolisati, vrlo lako može postati destruktivna emocija, posebno ako sa površine uđe u Vašu podsvijest i sugestivno krene razarati Vašu psihu. To Vam je kao da ostavite širom otvorena vrata najgorem neprijatelju.

Strah može biti opravdan i neopravdan. Problem koji je nastao u situacijom sa korona virusom je što više ne znamo kome vjerovati. Suprotstavljeni stavovi, iskustva, reakcije eminentnih svjetskih doktora i stručnjaka, ostavljaju nas u nedoumici.

Jedni kažu smrtonosan virus, drugi pak teorija zavjere, običan grip. U svemu tome, gdje je običan čovjek. Čak i oni koji pokušavaju misliti racionalno ne mogu biti sigurni da će donijeti pravilan zaključak. Da li si spreman biti odgovoran za nečiju smrt ako upozorenja ne shvatiš ozbiljno ? Može li to tvoja savjest podnijeti?

S druge strane optužuju te za fake news, širenje panike i histerije. Smatraju te direktnim učenikom i produženom rukom vladajućih elita, koje za cilj imaju srušiti svjetsku ekonomiju.

Kako biti normalan u cijelom ovom ludilu zvanom korona virus? Strah nas je u potpunosti izolovao. Bojimo se otići na posao, socijalizacije i direktnog kontakta sa drugim ljudima. Da li je riječ o malo većem strahu ili je sve preraslo u proporcije poremećaja? Doveli smo se u situaciju da javno eksponiramo ono najgore u nama. Fizički obračuni oko vreće brašna u 21 vijeku…

Da li je ovo istina, da li se ovo nama zaista događa?

Trenutno ste odgovorni za vlastite odluke i ponašanje. Čak i ako ovaj virus pogubno djeluje na samo stariju populacij, da li ste spremni biti odgovorni za smrt bake ili djeda od 70 godina?

Živimo u vremenu nametnutog ili opravdanog straha, na vama je da odlučite. Jedno je sigurno, kada je vanredno stanje, onda nema demokratije. Ljudi gube svoja prava. Ostanite zdravi!!!

Cenzura.ba /Radio Bet / Piše: Dino Kukuruzović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.