Nećeš moći da razlikuješ ko je muško, a ko je žensko čeljade

Selo Kremna na planini Tari nedaleko od Užica u Srbiji najpoznatije je po čuvenom Kremanskom proročanstvu u kojem se vrlo slikovito i jasno predviđaju mnogi događaji koji su se zbili baš onako kako su i opisani, ali ima i onih koji tek trebaju uslijediti. Kremanski proroci živjeli su u 19. stoljeću i zapravo su bili nepismeni seljaci Mitar i njegov nećak Miloš Tarabić. Njihove vizije zapisao je lokalni prota Zaharije Zaharić.

Kako su dva jednostavna seljaka mogli predvidjeti mnoge političke događaje povezane sa Srbijom, a onda i šire i dalje na globalnoj razini, o čemu je povijest posvjedočila da su se i zbili?

Prije nego što iznesemo neka od predviđanja, treba spomenuti i to da sam kraj u kom je ovo mistično selo ima posebne karakteristike. Neki ih povezuju s kremanskim kamenom koji ljudima iz tog kraja daje posebna svojstva, a spominje se i mistična kugla koja je pala iz svemira i zapravo je kamen vulkanskog porijekla. Kugla se čuva u kući Tarabića i može se vidjeti.

Da li se na ovom svemu gradi i određena mitologija, pokazat će vrijeme. Vjerojatno je da su Miloš i Mitar Tarabić živjeli u potpunom skladu s prirodom, pa su tako bili i obdareni da pročitaju ono što slijedi. Ipak, navodno da je ovo područje oko Kremna nemoguće snimiti iz satelita jer postoje određena zračenja koja za posljedicu uvijek imaju to da eventualne snimke jednostavno budu zaklonjene nekom mrljom. Tarabići su govorili jednostavnim jezikom i opisivali ono što vide u svojim vizijama onako kako su najbolje znali, no baš taj priprosti jezik njihovom proročanstu daje čar nepretencioznosti, slikovitosti, pa i humora.

Poznato je također da su tadašnji, a i kasniji vladajući krugovi u Srbiji bili dobro upoznati s proročanstvom, pa su ga neki od njih kontinuirano dali skrivati ili cenzurirati. Ipak, dosta toga je procurilo, a objavljeni su i rukopisi Zaharića u obliku knjige „Kremansko proročanstvo“. Neka izdanja bila su opet cenzurirana po nalogu vlasti.

No idemo se konačno pozabaviti njihovim sadržajem.

Od povijesnih događaja najpoznatiji su oni u kojim Tarabići predviđaju pad dinastije Obrenovića, Prvi svjetski rat, stvaranje Jugoslavije, atentat na Stjepana Radića, atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića, Drugi svjetski rat, dolazak i vladavinu Tita, Informbiro, blokovsku podijela svijeta, UN, Gorbačova, raspad Jugoslavije, formiranje samostalnih država Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, bombardiranje Srbije od strane NATO-a, smanjenje granica Srbije do onih u okviru kojih je danas, a ima i dalje….

Ovdje nećemo analizirati, nego smo samo nabrojali najpoznatije od onog što se već dogodilo, ali ćemo se pozabaviti događajima koji su zanimljivi na globalnoj razini, koji će lako moguće uslijediti, kao i stilom života koji su Tarabići nevjerojatno točno predvidjeli. Usredotočite se da pažljivo čitate ovaj starinski jezik, a tumačenja prepuštamo vama. Mislimo da su ona, naime, i više nego jasna i da je svaki komentar suvišan.

„Napraviće čoek SANDUK i u njemu će biti neko SOKOĆALO S PRIKAZAMA, a da neće umijeti sa mnom mrtvim da besjedi, bez obzira što će to sokoćalo biti blizu ovome drugom svijetu ko vlas do vlasi kose na svijem ljudskim glavama. Uz pomoć tog sanduka sa sokoćalom čovek će moći da vidi šta se svudje na ovome zemaljskom saru čini. Moći će odavle iz Kremna da vidi šta se tamo iza sedam gora i sedam mora čini.“

Nastavak na sljedećoj stranici:

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.