ŠTA LEŽI NA DUŠI KORONOM ZARAŽENIM BILEĆANKAMA?

Prije par dana testiranjem je utvrđeno kako su 32 žene iz Bileće, zaposlene u jednoj fabrici u Stocu, zaražene koronavirusom. Još nakon saznanja da su testirane, krenula je lavina negativnih komentara po raznim portalima, različite špekulacije… Povodom cijele situacije razgovorali smo sa jednom zaraženom sugrađankom koja je govorila za nas u svoje i ime svojih koleginica. Njen identitet ostaće skriven.

PRIJE SVEGA RECITE NAM KAKO SE OSJEĆATE I DA LI STE U KOMUNIKACIJI SA OSTALIM ZARAŽENIM IZ NAŠEG GRADA, KAKVO JE STANJE?

Dobro smo… Svi zaraženi sa područja grada smo u kontaktu, otprilike svi imamo iste simptome, 1% je hospitalizovano.

S OBZIROM DA VEĆINA IMA DJECU, KOLIKO SE TEŠKO IZOLOVATI OD PORODICE DA IM NE BI PRENIJELI ZARAZU?

Preventivno se pokušavamo distancirati, ali je jako teško, pogotovo sa malom djecom, kojoj smo morali uskratiti pažnju, što je bolno jer oni žele provoditi vrijeme sa nama, žele nam staviti do znanja koliko im trebamo.

S OBZIROM DA SU VAŠE CIJELE PORODICE U SAMOIZOLACIJI, DA LI IMATE PROBLEMA SA NABAVKOM OSNOVNIH NAMIRNICA, HIGIJENSKIH PREPARATA?

Ne, svjesni smo bili od početka da ćemo u izolaciju, pa smo sve neophodno dobili uz pomoć naše rodbine i prijatelja koji nam dostavljaju.

DA LI JE VAS ILI NEKOGA OD ZARAŽENIH KONTAKTIRAO NEKO IZ LOKALNE VLASTI I PONUDIO POMOĆ? ZNAMO DA SU PRIJE PAR DANA KREIRALI FOND ZA TE NAMJENE?

Ne. Niko nas nije kontaktirao. Ne bih pretjerano o tome, lično sam mišljenja da je taj fond kreiran kao odgovor na satanizaciju koja je bila sprovedena od nekih građana prema nama.

NAKON SAZNANJA DA SE DESETINE VAS TREBA TESTIRATI, ODMAH JE KRENULA SATANIZACIJA KOJU STE SPOMENULI, OD STRANE MNOGIH BILEĆANA PO PORTALIMA, TRAČ PARTIJAMA… KOLIKO VAS JE TO POVRIJEDILO S OBZIROM DA STE U STOLAC OTIŠLE ZBOG POSLA KOJI U BILEĆI NE MOŽETE IMATI?

Nismo htjele ništa nego podršku, nismo ništa krile, to nam je narušilo i onako upitno psihofizičko zdravlje. Bolno je saznanje da si zaražen, da si to baš ti, da te neko osuđuje, po svim portalima. Jadno i neopisivo tužno. Jedan nas je komentar bukvalno „slomio“ : „Da se zna, svako jutro 50 žena ide sa autobuske stanice u ribaru u Stolac, sve će nas pobiti“. Niko od njih nije razmišljao da i mi imamo djecu, nismo nikom uradile ništa loše, odgovorno tvrdim da se većina ponaša apsolutno odgovorno u ovoj situaciji.

PRIČAJTE NAM NEŠTO O TRENUTKU KADA JE DOŠLO DO SAZNANJA DA STE MOŽDA POZITIVNI

Mi smo u srijedu pozvali Hitnu pomoć u Bileći i informisali ih o situaciji. U tom trenutku oni apsolutno nisu znali šta da rade (redakciji dati dokazi na uvid), te su se morali konsultovati sa ljekarima iz Trebinja. Žene su odmah dostavile imena ugroženih, konstantno pritiskali da budu testirane, što je na kraju i učinjeno. Od svih žena, prvih 13 su učinjeni RTG snimci pluća, ostalima ne, a opšti je utisak panike i nesnađenosti.

DA LI STE U KONTAKTU SA LJEKARIMA, MEDICINSKIM OSOBLJEM OKO PREPORUKA, SAVJETA I KOLIKO STE ZADOVOLJNI?

Jesmo u kontaktu. Što se tog dijela tiče relativno smo zadovoljni, mada bi i taj aspekt mogao biti i bolji.

DA LI JE IKO IZ VAŠIH PORODICA DO SADA POD SUMNJOM NA KORONAVIRUS ILI TESTIRAN?

Za sada niko iz naših porodica nema nikakve simptome koji bi eventualno bili indikacija za testiranje.

DA LI STE ZADOVOLJNI TRETMANOM FIRME U NOVONASTALOJ SITUACIJI?

Da, da nije bilo pritisaka od strane rukovodstva firme prema Institutu za javno zdravstvo, ko zna da li bi bile testirane. Šefica nas svakodnevno sve pojedinačno zove. I gazda i rukovodstvo firme su nam stalno na raspolaganju.

ŠTA KAŽETE ZA ONE KOJI KAŽU DA JE VIRUS PREVARA, DA JE OVO „PATKA“?

Virus sigurno nije prevara, većina testiranih u tom trenutku nema simptome, a onda najprije kreće gorčina u ustima, pa se izgubi osjećaj ukusa i mirisa. Da naša kolegica iz Ljubinja nije testirana, mi bismo i dalje radile, bez siptoma i bez sumnje na zarazu.

IMATE LI NEŠTO PORUČITI VLASTIMA?

Imamo zamjerku jer su trebali da nas još u početku izoluju od djece, porodica, pa da ne strijepimo da će oni biti zaraženi. Sve namirnice, lijekove nabavljamo sami, a ovaj fond lično smatram svojevrsnim pranjem ruku s njihove strane. Niko nas nije kontaktirao za pomoć, a radije ćemo moliti gazdu ili zajmiti nego tražiti pomoć iz toga fonda.

NEZADOVOLJNI STE I NAČINOM TESTIRANJA?

Da, jer nas 13 prvih zna da je pozitivno, a za ostalih od ukupno 42 ne znamo ni ko je negativan ni ko pozitivan, osim za dvoje, niko nam nije rekao, nikome nije nalaz uručen. Nas u grupi je 18 žena, znamo da je dvoje negativno, a za ostale se provlači, „jest’-nije“. Moram iznijeti da medicinske sestre iznose priče po salonima, kafićima „po imenice“ kako su sve žene pozitivne i koje.

PORUKA GRAĐANIMA POVODOM PRIDRŽAVANJA MJERA?

Poruka je da nose maske jer one sigurno štite od virusa, ja sam prva to odbacila svojom voljom nažalost.

PORUKA KOLEGINICAMA KOJE SU ZARAŽENE?

Sve će se ovo zvati juče. Zajedno smo sigurno jače! Brz opravak svim zaposlenim u „Žuveli“. Građanima želimo da ne iskuse sve ovo i da ostanu zdravo uz obavezne maske.

Redakcija BVO želi svim našim zaraženim sugrađankama brz oporavak, pa u nove radne pobjede.

Razgovarala: S.K.
Foto ilustracija

Bileća Online

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.