Špigl: Zašto virus korona tako pogađa zemlje Balkana

Njemački Špigel pozabavio se ponovnim porastom slučajeva koronavirusa na Balkanu i istakao da je u Hrvatskoj zaraza porasla za čak 232 odsto.

List je naveo i da je zaraza u BiH porasla za 75, a u Srbiji za 125 odsto uz konstataciju da je područje dugo bilo pošteđeno od koronavirusa, da bi zaraza odjednom počela drastično da se povećava.

Kako se navodi, Austrija je u srijedu izdala najviši nivo upozorenja za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana, a ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da je svjestan da to nije laka odluka.

Zbog drastičnog povećanja obolijevanja, vlada u Beču je ustanovila bezbiednosni nivo šest za Srbiju, Crnu Goru, BiH, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i takozvano Kosovo, a državljani Austrije koji su se u trenutku objave zatekli u tim zemljama savjetovani su da „hitno napuste zemlju“.

Njemački list piše da se ne može govoriti o drugom talasu pandemije na Balkanu budući da, kako naglašavaju, virus stiže sa zakašnjenjem.

Navodi se da su vlade zemalja na Balkanu rano uvele mjere za suzbijanje koronavirusa znajući da imaju slabe zdravstvene sisteme i tako su dugo imale mali broj zaraženih. Međutim u prethodnih nekoliko nedelja zemlje Zapadnog Balkana imale su pritisak, što od privrednika, što od građana, a i izbori su bili zakazani u nekim zemljama.

Kao primjer list navodi Srbiju gdje su bile uvedene mjere zatvaranja aerodroma i granica, škola, restorana, šoping centara, uveden je policijski čas, osobama starijim od 65 godina nije bio dozvoljen izlazak iz kuća i stanova, a vojnici su, pise list patrolirali ulicama.

Već početkom juna počelo je veliko ublažavanje mjera, pa su dozvoljena masovna okupljanja poput fudbalske utakmice kojoj je prisustvovalo oko 20.000 posjetilaca koji nisu poštovali socijalnu distancu.

U posljednje tri do četiri nedelje raste broj oboljelih i u Sjevernoj Makedoniji, gdje su, prema riječima novinarke Saške Cvetkovske, restorani puni do posljednjeg mjesta, a ljudi se ponašaju kao da koronavirus ne postoji.

Dodaje se da je vlada te zemlje odjednom ukinula karantin jer se približavaju izbori – 15. jula, a mnogi su zabrinuti za svoje poslovanje.

Zabrinjava i porast novih slučajeva u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje se broj oboljelih gotovo udvostručio prethodne nedelje.

Obje zemlje, koje dosta zavise od turizma, otvorila su svoje granice za turiste iz EU i to bez testova i karantina.

Vlasti Hrvatske, piše Špigel za nove slučajeve tvrde da su uveženi slučajevi i da postoji veliki procenat razmjene sa susjednim zemljama.

Ipak, navodi se, mnogi Hrvati se nisu pridržavali higijenskih mjera.

(Tanjug) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.