Pčelarstvo Bajović i zlatne kapi hercegovačkog krša

Pčelarstvo Bajović iz Bileće više od 20 godina bavi se proizvodnjom pčelinjih proizvoda poput meda, perge, propolisa, matične mliječi i nukleusa. Hobi koji je započeo tek sa nekoliko rojeva sada obuvata brigu za oko 500 pčelinjih društava raspoređenih na nekoliko lokacija stacioniranih u neposrednoj blizini Bileće.

Na nezagađenom hercegovačkom podneblju, što je jedna od najvećih prednosti za razliku od ostalih krajeva okruženih industrijskim biljem, pčele skupljaju nektar sa više od 250 vrsta hercegovačkog ljekovitog bilja gdje preovladavaju kadulja, vrijesak, drača, iva i drugo bilje.

Pčelarstvo Bajović - planinska ispaša
Planinska ispaša

U današnje vrijeme gdje na domaćem tržištu preovladava vještački odnosno falsifikovani med u više od 50 odsto slučajeva, organski med postaje prava rijetkost. Stoga, nažalost, jedini način da se kupac uvjeri u ispravnost i kvalitet meda jeste da ga direktno kupi od pčelara.

U ponudi imamo i matičnu mliječ kojoj posvećujemo posebnu pažnju kao veoma moćnoj i složenoj supstanci koja se smatra vrhuncem biosinteze zbog hranljivih materija koje je čine. Valja izdvojiti par zanimljivih činjenica o ovoj supstanci.

Leutar.net Pčelarstvo Bajović i zlatne kapi hercegovačkog krša
Foto: Pčelarstvo Bajović

To je izlučevina podždrijelnih žlijezda pčela radilica kojom se matica hrani zbog čega je za dvije trećine veća i živi 40-50 puta duže od ostalih pčela radilica. Jedini je prirodni izvor acetikolina (supstance koja širi krvne sudove i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog pritiska) u čistom obliku. Sadrži različite minerale, vitamine A, C, D i E, enzime, 18 vrsta aminokiselina, proteine, rijetke bioaktivne spojeve, a sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10- HDA (10-hidroksidecenionska kiselina) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nemoguće ju je vještački proizvesti.

Leutar.net Pčelarstvo Bajović i zlatne kapi hercegovačkog krša
Pčelinja društva

U ponudi još izdvajamo pergu koja je u suštini polen obogaćen različitim sastojcima, koje mu pčele dodaju u procesu proizvodnje. Nastaje tako što se tokom ispaše polen unosi u saće, gdje se skladišti i obogaćuje fermentima, aminokiselinama i korisnim mikroorganizmima. Sastojci koje pčela dodaje tokom procesa ferementacje, čine pergu višestruko korisnom za opšte zdravstveno stanje ljudskog organizma.

Leutar.net Pčelarstvo Bajović i zlatne kapi hercegovačkog krša
Proizvodi – Pčelarstvo Bajović

Zbog nezagađenosti područja i odsutnosti industrijskog bilja med kao i ostali pčelinji proizvodi sa područja istočne Hercegovine se sa pravom i bez pretjerivanja mogu nazvati čisto ekološkim i jednim od nakvalitetnijih na svijetu.

Za sve detaljne informacije možete posjetiti:

fejsbuk stranicu: https://www.facebook.com/pcelarstvobajovic

blog: https://pcelarstvobajovic.blogspot.com/

i kontakt brojeve telefona:  065/ 213-169, 065/ 897 307,
066/ 246-688 i 065/ 485-873

Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.